Cropped landscape
Belföld
Európa legsikeresebb pártja lehet a Fidesz a választáson
2019-03-0106:06
A választási részvételüket biztosra ígérők 54 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségre szavazna, ezzel a Fidesz lenne az Európai Néppárt legsikeresebb pártja egy most vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzetnek készült közvélemény-kutatásából.
A január 31. és február 22. között ötezer fő személyes megkérdezésével készült reprezentatív minta szerint a Trócsányi László által vezetett kormánypárti EP-lista a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezne. 
 
A felmérés szerint a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta csak a kormánypártok tudták növelni népszerűségüket, most hét százalékkal többen szavaznának a Fidesz–KDNP-re.

A nagyobb ellenzéki pártok (Jobbik, MSZP–Párbeszéd, LMP) népszerűsége a 2018. áprilisihoz képest csökkent, egyedül a kisebb ellenzéki pártok támogatottsága (Momentum, Magyar Kétfarkú Kutya Párt) nőtt, sőt új pártként a Mi Hazánk Mozgalom is mérhetővé vált a pártpalettán. A Nézőpont Intézet elemzői szerint az ellenzéki pártok egymás riválisai lesznek az EP-választás kampányában, mivel kevés mandátumon lesznek kénytelenek osztozni.

A Jobbik közéleti botrányai miatt a biztos szavazóknál már csak 13 százalékon áll. A Sneider Tamás vezette párt legfeljebb három EP-mandátumot szerezhet. Míg az MSZP és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai már most nagyon aktívak, addig a Momentum és az LMP potenciális szavazói jelenleg kevésbé tűnnek megszólíthatónak.

A baloldali pártok versenyé­ben az MSZP–Párbeszéd-szövetség jelenleg a biztos szavazók köré­ben 11 százalékon áll és két EP-mandátumban reménykedhet. Az MSZP–Párbeszéd szavazóbázisára legveszélyesebb DK hat százalékot kapna, az LMP öt százalékon áll, amely mindkét ellenzéki erő esetében egy-egy képviselői helyet jelentene az EP-ben.

A mandátumszerzési küszöb közelében további három párt áll: a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt négy-négy, a Mi Hazánk három százalékot kapna egy most vasárnap tartandó választáson.

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP negyven, a Jobbik januárhoz képest egy százalékpontot csökkenve nyolc, az MSZP–Párbeszéd szövetség hét, a DK négy, az LMP három, a Momentum, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom két-két százalékon áll.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ