Külföld
Az afgán biztonsági erők több tucat tagja halt meg tálibok támadásaiban
2019-03-0120:25
Az afgán biztonsági erők legalább 30 tagja halt meg a radikális iszlamista tálibok támadásaiban a dél-ázsiai ország három tartományában - közölték pénteken hivatalos források.
Legalább öt katona vesztette életét a tálibok támadásában a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - számolt be a helyi kormányzat közleményében. A rohamban további 12 katona megsebesült - tették hozzá. A beszámoló szerint az összecsapások 17 óráig tartottak, a katonákra támadó 20 fegyveres mindegyikét megölték.
    
Kári Mohammed Juszuf Ahmadi tálib szóvivő Twitter-bejegyzésében tagadta a közleményben foglalt információkat, azt állítva, hogy a harcok jelenleg is zajlanak. Ezenkívül egy képet is megosztott, amelyen állítása szerint a radikális iszlamisták által foglyul ejtett katonák láthatóak. Az állítást nem sikerült független forrásból megerősíteni.
    
Az afgán biztonsági erők legalább 14 tagja vesztette életét a szélsőségesek támadásaiban az észak-afganisztáni Farjáb tartományban - közölte Mohammed Náder Szajjidi, a tartományi tanács tagja. Az összecsapásokban további tizenkét ember megsebesült - tette hozzá.
    
A biztonsági erők legalább 11 tagja lelte halálát, miután tálib fegyveresek támadtak egy konvojukra a szintén észak-afganisztáni Szári-Púl tartomány Szancsarak körzetének külterületén - tudatták tisztségviselők. Az incidensben a biztonsági erők további hét tagja megsebesült - mondta Núr Aga Núri, a tzartományi tanács tagja.
    
Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.
    
A tervek szerint szombaton kezdődik meg a tálib képviselők és az amerikai küldöttség között az afganisztáni rendezést célzó tárgyalások hatodik fordulója a katari fővárosban, Dohában, ahol a tálibok politikai irodájukat működtetik.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ