Cropped landscape
Gazdaság
Átadták az Év befektetője elismeréseket
2019-03-0106:04
Átadták az Év befektetője díjakat csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismeréseit nyolc vállalat kapta meg a 2018-ban megvalósított kiemelkedő technológiai fejlesztéseiért. 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a díjátadó gálán kiemelte, tavaly a HIPA-n keresztül több mint 4,2 milliárd euró beruházási érték érkezett Magyarországra, ez 1380 milliárd forintnak felel meg.

Hozzátette, ezek az eredmények nem jöhettek volna létre a magyar emberek szorgalma, a beruházó nagyvállalatok által képviselt csúcsteljesítmény és a magyar kormány sikeres gazdaságpolitikája nélkül. Utóbbinak köszönhető, hogy a magyar beruházási környezet az egyik legvonzóbb Európában.

Kiemelte, tavaly 98 vállalat választotta beruházása helyszínéül Magyarországot, e cégek 4,2 millió eurót, 1380 milliárd forintot fektettek be.

A beruházás ösztönzési rendszeren keresztül érkezett beruházások által létrehozott munkahelyeken adott átlagfizetés tavaly 40 százalékkal, 425 ezer forintra emelkedett - tette hozzá.       

Ezek az eredmények nem jöhettek volna létre a magyar emberek szorgalma, a beruházó nagyvállalatok által képviselt csúcsteljesítmény és a magyar kormány sikeres gazdaság politikája nélkül. Utóbbinak köszönhető, hogy a magyar beruházási környezet az egyik legvonzóbb Európában - mondta.     

A külgazdasági miniszter Magyarország világgazdaságban betöltött szerepéről megjegyezte, hogy míg az ország a lakosság számát tekintve a világon a 88., az exportteljesítmény szerint a 34. helyen áll. A magyar emberek munkájának versenyképességét bizonyítja, hogy Magyarország a világgazdaság átalakulásának tempóját diktáló iparágak közül az autóipar és a gyógyszeripar vonatkozásában bekerült a legtöbbet exportáló top 20-ba.     

Szijjártó Péter kivételes sikernek nevezte, hogy Németországon és Kínán kívül Magyarország az egyetlen ország, ahol mindhárom nagy német prémium autómárka rendelkezik gyártó kapacitással.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, Magyarország gazdasági sikere nagy mértékben azon múlik, hogy az ország mennyire tud sikeres lenni az új autóipari korszakban. Szijjártó Péter szerint pont emiatt fontos, hogy az elektromos akkumulátorokat gyártó és a gyártáshoz  európai helyszínt kereső 5 nagy ázsiai világcégből 3 Magyarországot választotta.     

Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly minden eddiginél több, összesen 98 beruházás érkezett az országba, amelyeknek köszönhetően a következő években 17 024 új munkahely jön létre.       

A HIPA idén a regionális különbségek csökkentésére összpontosít, ugyanis az ország korábbi kelet-nyugati megosztottságát, most a nagyberuházások miatt egyfajta észak-déli megosztottság kezdi felváltani. Ezért az idén az ügynökség nagyobb hangsúlyt helyez majd az ország déli területeire - fogalmazott Ésik Róbert.     

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása elismerést a BMW Manufacturing Hungary Kft. kapta. Az év technológia-intenzív beruházása elismerést az SK Battery Hungary Kft. vehette át. Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata a Robert Bosch Kft. lett. A Thermo Fisher Scientific kapta az év kiválósági központ beruházása elismerést. Az év mérnöki iroda beruházása elismerésben a Jaguar Land Rover részesült. Az év K+F beruházója elismerést az AVL Autókut Mérnöki Kft. kapta. Az év ipari parkja elismerés az Ipari Park Komáromé lett, míg az év magyar beszállítója címet a Bálind Kft. érdemelte ki.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ