Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: 9,6 milliárd forintos beruházást hajt végre a Bosch hatvani gyárában
2019-02-2811:14
Tovább fejleszti autóipari elektronikai alkatrészeket gyártó hatvani telephelyét a Bosch csoport, a Robert Bosch Elektronika Kft. A 9,6 milliárd forintos beruházás során a vállalat új, korszerűbb gyártást szolgáló eszközöket szerez be - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
A politikus kiemelte: a világgazdaság jelentős változásokat él meg, a legkorszerűbb technológiák, fejlesztések rövid időn belül teret nyernek az új beruházásokban, a magyar gazdaság, benne az autóipar szintén a dimenzióváltás korszakát éli.
    
Kiemelte: a Bosch hatvani gyárában olyan, a jövő autózását meghatározó technológiai eszközöket és komponenseket gyártanak, amelyek elengedhetetlenek az automatizált vezetéshez.
    
A külgazdasági és külügyminiszter jelezte: 

a 2020 végéig tartó beruházáshoz a magyar állam egyedi kormánydöntés alapján mintegy 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.
A miniszter kiemelte: világméretekben egyre élesebb a verseny az új beruházásokért.
    
Ezek a beruházások olyan korszerű technológiákat hoznak Magyarországra, amelyek korábban a tudományos-fantasztikus világba tartoztak - tette hozzá. 
    
Magyarország joggal lehet büszke arra, hogy a magyar emberek munkája, a Magyarországon működő vállalatok teljesítménye és csúcstechnológiája, valamint a kormányzat gazdaságpolitikája közösen oda vezettek, hogy ma Magyarország ennek a globális ipari dimenzióváltásnak egyértelműen a nyertesei közé tartozik - mondta Szijjártó Péter. 
    
Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy Európa egyik legvonzóbb befektetési területét, központját alakította ki az ország, mivel az Európai Unióban itt a legalacsonyabb a vállalatok által fizetett társasági adó - tette hozzá.
    
Hangsúlyozta: a kormány felismerte a dimenzióváltás sajátosságait, úgy alakította át a beruházásösztönzés rendszerét, hogy már nem az új munkahelyek száma, hanem a beruházás által hozott technológiai színvonal számít a fejlesztés megítélésében.
    
Szijjártó Péter kiemelte: 

folyamatosan emelkedik a Magyarországra érkező beruházások által létrehozott hozzáadott érték, a beruházások kutatás-fejlesztési tartalma. 
Ennek jeleként az új beruházások esetében tavaly az átlagfizetések az előző évhez képest 40 százalékkal emelkedve 425 ezer forintra nőttek - mondta. 
    
A külgazdasági és külügyminiszter jelezte: a Bosch az egyik legtöbb dolgozót foglalkoztató magyarországi cégcsoport, amelynek komoly szerepe volt abban, hogy a magyar GDP tavaly 4,8 százalékkal bővült éves szinten, és ma már több mint 4 millió 480 ezren dolgoznak az országban.
    
Ha csak az elmúlt 3 hónapot nézzük, a Bosch mostani beruházása a harmadik olyan befektetés, amelynek értéke megközelíti, vagy meg is haladja a 10 milliárd forintot. Ezek a beruházások olyan technológiát hoznak az országba, amelyek a teljes magyar autóipar színvonalát fejlesztik, emelik. A Bosch gépjármű-elektronikai ágazata Magyarországon már 5500 embernek ad munkát - közölte.
    
Szijjártó Péter kiemelte: 

a Bosch abban is kiemelkedő szerepet játszott, hogy a magyar-német gazdasági együttműködés alapvetően meghatározza a magyar gazdaság teljesítményét.     
Elmondható, hogy a tavalyi első 11 hónapban a német-magyar kereskedelmi forgalom meghaladta az 50 milliárd eurót. A jövő héten kiadják a végleges adatokat, várható, hogy minden idők legnagyobb kétoldalú kereskedelmi forgalmát értük el Németországgal - jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ