Cropped landscape
Belföld
Potápi Árpád János: A cél, hogy minél több gyermek tudjon eljutni határon túli településekre
2019-02-2807:44
Bővül a Határtalanul! program. A jövőben anyaországi középiskolás diákok is utazhatnak külhoni magyar területekre osztálykirándulásokra, de emellett számos más kedvező változás is történt. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: a célunk az, hogy minél több gyermeket tudjunk eljuttatni a határon túli településekre és összeismertetni az ottani iskolásokkal.
2010-ben, a kormányváltás után döntöttünk úgy, hogy elindítjuk ezt a programot és az első buszok 2011 június 4-én, a nemzeti összetartozás napján indultak el a határon túli régiókba
- fogalmazott. Kiemelte: azóta nagyjából 300 ezren, elsősorban hetedikesek és magyarországiak, kisebb részben pedig határon túliak vettek részt ebben a programban.

Potápi Árpád János kifejtette: a cél az lenne, hogy egyetlen gyermek se nőjön úgy fel, hogy az iskolai időszak alatt szervezett formában, állami támogatással, tanulmányi kirándulás jelleggel ne járt volna a határon túl.

Az egyik e célt szolgáló változás, hogy most már nem csak hetedikeseknek hirdetjük meg a programot, hanem két alpályázattal lehet jelentkezni középiskolásoknak is.
Könnyítünk azon is, hogy a csoportot hogyan lehet összeállítani. Eddig elsősorban csak hetedikesek és egy iskolából tudtak jelentkezni, most viszont van arra lehetőség, hogy 2-3 település iskolái egy csoportot indítsanak - jelentette ki az államtitkár. Erre azért volt szükség, mert voltak kistelepülések, ahol még hatodikos meg nyolcadikosok jelentkezésével sem tudtak egy csoportot létrehozni.

Potápi Árpád János elmondta: attól függően lesz a pályázati keret, hogy milyen messzire és hány napra mennek a csoportok. Tavaly egy összegre lehetett pályázni a távolságtól függetlenül. Emellett mindenképpen fogjuk finanszírozni a tanárok költségeit és plusz kísérőkre is lehetőség van.
Minden 10 gyermek után finanszírozható egy pedagógusnak a költsége és maximum két szülőt be lehet vonni egy csoporthoz
- fogalmazott.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ