Cover
Gazdaság
Kecskés András: Átfogó stratégiai és gazdaságpolitikai képe van a kormánynak a jövőről
2019-02-2821:47
Nagyon átfogó stratégiai és gazdaságpolitikai képe van a kormánynak a jövőről. Ez azért rendkívül fontos, mert a körülmények változni fognak. A jó gazdaságpolitika 2010 óta a világgazdasági konjunktúra és az EU-s források rendkívül jó felhasználásával szépen rendbe tette a gazdaságot. Ugyanakkor 2020-21-től a legtöbb prognózis egyfajta recessziót jelez. Ily módon a magyar gazdaságpolitika reagálni fog – fejtette ki Kecskés András a gazdasági évnyitón elhangzottak kapcsán az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. 
A külső kitettség helyett a belső forrásainkra fogunk támaszkodni – fogalmazott.

A közgazdász kiemelte Matolcsy György jegybankelnök beszédét és azt a Magyar Nemzeti Bank által közzétett programot, amely lényegében egy átfogó gazdasági tervként is értelmezhető, hiszen rámutat azokra a tartalékokra a magyar nemzetgazdaságban, amelyekhez nyúlhatunk akkor, ha kimerülnek a külső források. 

A jegybank eddig is óriási eredményeket ért el abban, hogy GDP-arányosan, mintegy 40 százalékra leszorította a külföldi kitettséget az adósság tekintetében. Az akciótervben ezt szeretnék közel 0 százalékra levinni – mutatott rá. 

Velkovics Vilmos kérdésére a kifektetési stratégiáról szólva közölte: a magyar gazdaság szerkezeti sajátosságából adódóan nagy pénzek vándorolnak ki, hiszen a külföldi befektetők kiviszik a Magyarországon megtermelt profitot. Ezért irányozta elő az akcióterv és a kormányfő stratégiai meglátása, hogy közel 10 ezer olyan kis-és közepes vállalkozásra van szükség, amely exportorientált, nagy növekedésre képes, és külföldről tud pénzt behozni. Ez azért nagyon fontos, mert mindent GDP-arányosan mérünk, viszont a GDP rossz mutató, mivel annak nagy része még kimehet az országból. Ezért van szükség ezekre a kifektetésekre. 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ