Cropped landscape
Gazdaság
Indul a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvétel
2019-02-2819:11
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mintegy 10 ezer háztartásban méri fel a háztartások költségvetési és életkörülményeit március 1. és május 10. között.
A hivatal csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a háztartások jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit mérik fel. Az adatok képet adnak a háztartások jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól. 

Mint írták, a felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről, mivel az adatfelvétel 2005 óta az Európai Unió minden tagállamában azonos módszertan alapján történik. A feldolgozott magyar adatokat a KSH decemberben publikálja. A tagállamok adatai az Eurostat honlapján érhetők el. A mintában szereplő háztartásokat matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen választják ki. 

A most induló éves adatgyűjtés során olyan családokat keresnek fel, amelyek a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek. A mintába került háztartásokat a hivatal megbízásából a KSH által alapított Statek Kft. igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. 

A kérdőív megválaszolható személyes válaszadással (március 1. és május 10. között), illetve az interneten önkitöltéssel (március 1. és március 31. között). Jelezték: az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között három táblagépet sorsolnak ki. Az érdeklődők az adatfelvételről bővebb információt a www.ksh.hu/eletmod weboldalon találnak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ