Cropped landscape
Belföld
Gyopáros Alpár: Végéhez közeledik az országjáró egyeztetés
2019-02-2818:37
Végéhez közelednek a Magyar falu program tavaly ősszel indult országjáró egyeztetőfórumai, az eddigi negyven eseményt további tíz követi a közeljövőben - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön az MTI-vel.
Gyopáros Alpár a Baranya megyei Szászváron megtartott önkormányzati szakmai fórum után elmondta: immár csaknem háromezer településvezetővel, köztük polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, jegyzőkkel és az érintett helyi önkormányzatok munkatársaival egyeztetett a kormány. A kormánybiztos a csütörtöki fórumról szólva kiemelte, hogy az eseményt jelentős érdeklődés kísérte a Baranya és Tolna megyei településvezetők részéről, akik számos észrevétellel, kérdéssel, megjegyzéssel is éltek a Magyar falu programot illetően. 

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, az országjárás éppen azért indult, hogy ezeket az észrevételeket a kormány megfontolja és beépítse az átfogó vidékfejlesztési programba, mint ahogy azt jellemzően meg is teszi. Az országjárás további tíz településen folytatódik - jelezte. Felidézte, a Magyar falu program 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az ötezer főnél kisebb települések számára. 

A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség javítását 18 támogatott célterület fogja át: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei - tette hozzá a kormánybiztos. A falusi útalap programelem keretében idén 430 kilométernyi állami fenntartású mellékúthálózat - három-, négy- és ötszámjegyű útszakasz - újulhat meg 50 milliárd forintos forrásból - közölte Gyopáros Alpár. 

Jelezte azt is, hogy a kormányzat dolgozik a következő - a lakhatási támogatást biztosító, falusi csok néven ismert - programelemen.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ