Cropped landscape
Belföld
Egy nap alatt 34 egyenruhás bukott le
2019-02-2816:10
A 18 autópálya-rendőr mellett 16 pénzügyőrt is elfogtak kedden az országban vesztegetési pénzek elfogadása miatt a terrorelhárítás beavatkozó egységeivel és készenléti rendőri erőkkel megerősített nyomozó ügyészek. Az akciókat a Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív felderítése előzte meg - írja a Magyar Nemzet.
Miközben kedd délután az M1-es autó­pályán, Lébény térségében elsősorban külföldi közlekedési szabálysértőktől vesztegetési pénzt kikényszerítő rendőrök elfogásától volt hangos a sajtó, az ukrán–magyar határon is akció zajlott. Délelőtt 11 tájban a Police.hu honlapon csak annyi jelent meg, hogy szünetel a határátkelő forgalma valamennyi Ukrajnába vezető átkelőn, ám arról csak szabolcsi zárt civil portálok adtak hírt a Facebookon, hogy ismét korrupt pénzügyőröket fogtak el. Ez utóbbi hírt pedig csak tegnap erősítette meg a Központi Nyomozó Főügyészség, közölve: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 16 pénzügyőrét, köztük öt tisztet hivatali vesztegetés elfogadása, míg egy polgári személyt hivatali vesztegetés miatt hallgatott ki gyanúsítottként és vett őrizetbe.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult ügyben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyészei – szinte napra pontosan két évvel a hasonló záhonyi akció után, amikor a teljes záhonyi pénzügyőri alakulatot őrizetbe vették – a beregsurányi átkelőt blokkolták hermetikusan. Budapesti, kaposvári és szegedi nyomozó ügyészek, valamint az NVSZ tisztjei is részt vettek a rajtaütésben.

A megalapozott gyanú szerint a Beregsurány közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök a Magyarország területéről Ukrajnába kilépő és általános forgalmi adót visszaigénylő személyektől a hivatalos eljárásuk során rendszeresen jogtalan előnyt, jellemzően készpénzt fogadtak el. A pénzügyőrök a korrupciós tevékenységet egymás cselekményeiről tudva, az adott szolgálatban dolgozó osztályvezetők segítségével rendszeresen és szervezett módon végezték. A vesztegetést elfogadó pénzügyőrökkel az ügyészség 151-rendbeli bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte, a terhükre rótt legsúlyosabb bűncselekmény – a bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette – büntetési tételének felső határa 24 év szabadságvesztés.

Az M1-es autópálya rendőrei valamennyien tiszthelyettesek, őrizetbe vették őket, a kutatások során több mint tízezer euró készpénz került elő. Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban a büntetési tétel felső határa – figyelemmel a halmazati szabályokra – esetükben 12 év.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ