Cropped landscape
Gazdaság
Az ipari termelői árak 3,8 százalékkal nőttek januárban
2019-02-2809:21
Az ipari termelői árak januárban összességében 3,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A hivatal gyorstájékoztatója szerint az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta. 
    
A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,9 százalékkal nőttek 2018 januárjához képest.
    
A belföldi értékesítési árakon belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten, miközben a 28 százalékos súlyú energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - árai 11 százalékkal nőttek.
    
A KSH közölte: belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,2 nőttek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,9 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 2,8 százalékos volt az áremelkedés.
    
Az ipar exportértékesítési árai 2,9 százalékkal nőttek az előző év januárjához képest. Ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,2 százalékos, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban pedig - a nemzetközi villamosenergia-piacon történt jelentős drágulás következtében - 22 százalékos árnövekedés történt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ