Cropped landscape
Gazdaság
2030-ig hat célt tűzött ki a kormány - Orbán Viktor beszéde a gazdasági évnyitón
2019-02-2711:42
Hat pontban hirdette meg céljait a kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című szerdai fórumán. Orbán Viktor hangsúlyozta: a fejlődésbe mindenkit be kell vonni, és biztos benne, hogy lépésről lépésre felszámolják a szegénységet Magyarországon. A miniszterelnök kifejtette: Magyarország egy 10 milliós közösség marad, és nem fognak ide idegen munkaerőt betelepíteni, legfeljebb a hiányszakmákban és csak időlegesen.
Orbán Viktor beszéde elején leszögezte, a jegybank függetlenségét a magyar alkotmányos rendszer és a kormány magatartása teljes egészében garantálja. 

A függetlenség nem azt jelenti, hogy nem dolgozunk össze, ha a jegybank és a kormány nem működik együtt, akkor a reálgazdaság és a pénzügyi szektor elválik egymástól - mutatott rá a kormányfő. 
A miniszterelnök fontosnak nevezte a kamarával kötött lassan egy évtizede között megállapodást. 

Arra kérném a kamarát, hogy bombázza a kormányt újabb és újabb javaslatokkal, észrevételekkel,  egyáltalán ne fogja vissza magát, ha úgy találják, hogy valamilyen intézkedésünk, vagy nem volt kellően átbeszélt, vagy az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit szerettünk volna

 - emelte ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint ma még messze vagyunk attól, hogy a magyar gazdaságpolitikát tökéletesnek lehetne mondani, számos hibától szenved. 
Az eddigi eredményekről szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott, amit elértünk, az már valami 

Felidézte, mindennek a kiindulópontja az volt, hogy levonták annak a felismerésnek a következményeit, hogy a 2008-as válság nem egy konjunkturális válság volt az európai és a világgazdaságban. Szerinte intellektuális értelemben az a kulcskérdés, hogy úgy gondolkodunk-e a 200-as válságról, mint ami elő szokott fordulni, ugyanakkor a kormány úgy értékelte, hogy egy olyan átrendeződés zajlik a világgazdaságban, amelynek Európára nézve súlyos következményei vannak, vagyis nem lehetett abban reménykedni, hogy majd visszalendülünk oda, ahol a 2008-as válság előtt voltunk.

Azt a választ adtuk, hogy egy magyar modellt kellene létrehozni, ami egyfelől áll egy gazdasági modellből, másfelől pedig egy társadalompolitikai modellből. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a közösségek és az egyén kapcsolatának egyensúlyba kell kerülnie, a keresztény kulturális alapokat rehabilitálni kell
 - mutatott rá. Hozzátette: a kereszténydemokrácia arról szól, hogy meg kell védeni azokat a keresztény kultúrából kinőtt létformákat, életmódokat, amelyek mindennapi életünk kereteit adják. Védeni kell az egyéni méltóságot, a tulajdont és a szabad  vállalkozásokat, a családokat, a nemzeti közösségeket és a hitbeli közösségeket. 
A pénzügyeknek mindig rendben kell lenniük, hiszen minden gazdasági sikerünk kiindulópontja, hogy rendben legyenek a pénzügyeink
- Orbán Viktor közlése szerint ezt jelenti a magyar modell a gazdaságban. 

A kormányfő szerint a pénzügyek tekintetében semmiféle kilengést nem lehet megengedni. Ismertette: 2014 volt az első olyan választási év, amikor a költségvetés hiánya nem emelkedett, majd 2018-ban a költségvetés hiánya csökkent az előző évihez képest, ami példátlan.

A jövőben is 3 százalék alatt kell tartani a hiányt, az államadósságnak csökkenő pályán kell haladnia, a végén a teljes magyar államadósságnak magyar kézben kell lennie, sőt arra is gondolni kell, hogy nemcsak hogy ledolgozzuk azt államadósságot, hanem úgy tudunk pénzt csinálni, hogy mi fogunk hitelezni másokat 
 - közölte. 

A magyar modell második elemeként a politikus azt említette, hogy a segély alapú gazdaság helyett sikerült megteremteni a munkaalapú gazdaságot. Leszögezte: 

nincs társadalmi segítség személyes erőfeszítés nélkül.
A harmadik elem a családtámogatási rendszer. Ezzel kapcsolatban a kormányfő elmondta, 

egy családbarát Magyarországot kell létrehozni. 
A magyar modell fontos fundamentumának nevezte Orbán Viktor, hogy sikerüljön megállítani a demográfiai hanyatlást. 

Negyedik pillér a teljes foglalkoztatottság. A miniszterelnök szerint itt a cseheket kell megverni, hiszen Csehországban 2,6 százalékos a munkanélküliség, nálunk pedig 3,5. Orbán Viktor úgy prognosztizálja, hogy hazánk hamarosan eléri az 5 millió dolgozó ember országának titulusát. 

A magyar gazdasági modell ötödik pilléreként a magyar dimenzióváltást említette a miniszterelnök. Rámutatott, a magyar cégek egy része tönkre fog menni, ha nem sikerül a kihívásokra vagy hatékonyságnövekedéssel, vagy innovációval válaszolni. 

Orbán Viktor felhívta rá a figyelmet, úgy kell szembenézni a jövővel, hogy az országban 5 millióan fognak dolgozni, az extenzív növekedés forrásai ki fognak merülni, tehát akik dolgoznak azoknak kell jobb minőségben, versenyképesebben, jobb gépeket alkalmazva végezni a munkát, egyébként nincs gazdasági növekedés, tehát a növekedésnek máshonnan kell érkeznie. 

A hatodik pillér pedig, hogy meg kell becsülni azt, amiben jók vagyunk, például jó gazdavérünk van
- mutatott rá. Közlése szerint a magyar mezőgazdaságot nem szabad lebecsülni, az élelmiszeripart nem szabad leértékelni. Kiemelte, hogy a beruházások révén a sport területét lehet sportüzletággá fejleszteni, a kultúrából pedig kultúriparágat kell teremteni. 
Célok 2030-ig

  • Magyarország az Európai Unió öt legjobb országa közé kerüljön
  • Gazdasági értelemben az öt legversenyképesebb ország egyike legyen hazánk 
  • Népesedési hanyatlás megállítása
  • A Kárpát-medence újjáépítése fizikai és gazdasági téren egyaránt - együtt kell működni a szomszédos népekkel, közösen kell megerősíteni a térséget
  • Energiafüggetlenség
  • Gazdasági térség létrehozása Észak-Olaszországtól Lengyelországig

A kormányfő arról is beszélt, hogy fontos a kifektetés stratégiája. Orbán Viktor szerint ennek az a lényege, hogy a Magyarországon beruházó multik hasznát minél nagyobb arányban bent kell tartani az országban, illetve külföldön is be kell fektetni, ugyanannyi pénzt kell megkeresni a magyar vállalkozásoknak külföldön, mint amennyit kivisznek innen.

A migrációról

Amikor a migráció európai hatásairól beszélünk, a gyermekeinkről, unokáinkról, az ő biztonságukról van szó - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a bevándorlás teljesen át fogja alakítani a világot, amelyben most élünk, és ami majd 2050-ben vagy azután történik, az annak lesz a következménye, ami most zajlik. Aki most nem védi meg magát, az 2050-2060-ban már nem tudja - tette hozzá.
   
A jelenlévő gazdasági szereplőknek azt mondta a kormányfő:

nem lesz értelme a gazdasági sikereiknek, ha egyébként az unokáik és a gyermekeik egy olyan világban veszik át önöktől a cégeket, amelyben nem jó élni.

ORBÁN VIKTOR TELJES BESZÉDE: 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ