Cropped landscape
Gazdaság
Lentner Csaba: A magyar államadósságot sikerült jelentősen csökkenteni
2019-02-2720:51
A magyar nemzetgazdaság a 2010-es kormányváltást követően pénzügyileg stabilizálódott és a 2013-as jegybanki vezetésváltást követően növekedési pályára állt - jelentette ki Lentner Csaba az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában annak kapcsán, hogy a Standard & Poors után a Fitch Ratings is felminősítette Magyarországot. A nemzetközi hitelminősítő intézet a múlt hét végén egy fokozattal, BBB-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségek besorolását. A közgazdász hozzátette: a két nemzetközi hitelminősítő, mely a 2019-es éves minősítését már megtette, azon az állásponton volt, hogy a magyar államadósságot sikerült jelentősen csökkenteni.
Lentner Csaba kiemelte: ez közel 15 százalékos államadósságcsökkenést jelent. A nettó devizaadósság pedig 55 százalékról 10 százalékra redukálódott. Ez egy óriási teljesítmény.
Mindezek mellett a vállalati hitelállományból is kicserélésre került a devizaportfólió és a lakosság is megszabadult a devizahitelektől
- fogalmazott. Hozzátette: forint alapon megy a finanszírozás Magyarországon, amely biztonságosabb és a nemzeti valutában történő finanszírozás hitelei egyre inkább fix kamatozásúak.

A hitelminősítők azt nézik, hogy az ország mennyire működőképes és az a külföldi befektető, aki Magyarországra befektet, állampapírt vesz vagy a működő tőkéjét hozza be, mennyire számíthat a megtérülésre.
Megtérülés akkor van, ha kiszámítható és biztonságos a gazdasági környezet. Ha nem kell attól félni, hogy a tőkét és a kamatokat nem fizetik vissza időben, akkor előszeretettel hozzák ide a pénzt.
A közgazdász kifejtette: májusban minősít a Moodys minket. Szerinte a harmadik hitelminősítő is felfelé fogja tolni azt az értékskálát, melyen Magyarország elhelyezkedik.
Mindezek következtében, alacsonyabb kamatszázalékon is meg fogják venni az állampapírjainkat és ez egy nagyon pozitív dolog, mert ez az adófizetőknek megtakarítást jelent
- jelentette ki.
Lentner Csaba elmondta: ez előtt egy évvel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr megbízta Matolcsy Györgyöt, a jegybank elnökét, akkor az volt a felkérés lényege, hogy Magyarország továbbra is megtartsa azt a lendületet, mely 2010 óta jellemzi. Ez csak úgy lehetséges, ha Magyarországon a munka termelékenysége, illetve a vállalati hatékonyság emelkedik. Ezzel kapcsolatban az az alapvető probléma, hogy a hazai kis- és középvállalati szektorban sok helyen problémát okoz a minimálbéremelés végrehajtására.
Ha ezek a vállalatok további állami támogatásokat és jegybanki kedvezményes hiteleket kapnak, akkor alkalmasak lesznek arra, hogy növeljék a termelékenységüket és ez által kigazdálkodják a többletbért.
Hozzátette: a labda már nem az államnál pattog, hanem a vállalatoknál. Orbán Viktor világosan megfogalmazta a gazdasági évnyitón, hogy annak ellenére, hogy jók az eredményeink a vállalatvezetők sem dőlhetnek hátra, hanem keresniük kell az innovatív lehetőségeket a még nagyobb termelékenység elérésére.
Több munkást nem fognak kapni. Itt csak a munkaerőnek az okos, ésszerű felhasználásával lehet többleteredményt elérni.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ