Cropped landscape
Gazdaság
Feldman Zsolt: Sokan vágyakoznak a közös európai agrárpénzekre
2019-02-2720:56
Nem újkeletű a javaslat, hogy forrásmegvonással büntetné az uniós közösség azon országokat, amelyek nem felelnek meg a jogállamiság kritériumának. Az esetleges szankció az agráriumnak folyósított pénzeket érintené elsősorban. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában elmondta: a közös európai agrárpénzekre sokan ácsingóznak és szeretnék azokat elvenni az európai és magyar gazdasági termelőktől is.
Feldman Zsolt kiemelte: alapvető magyar érdek, hogy egy olyan új európai politikai berendezkedés jöjjön létre, mely ezeket a hagyományos, erős Magyarország és a V4-országok számára fontos európai uniós források folyósítását lehetővé teszi. Legyen szó a fejlesztési pénzekről vagy az agrárforrásokról.

A V4-en belül minden agrárkamara hangsúlyozta, hogy az uniós pénzek folytonosságát biztosítani kell. Azonban jelenleg nem tudható a források mértéke és azok elosztása. Nagyon sok többletvállalást tesz a magyar és az európai agrárium ezekért a forrásokért, ha ennek a folytonossága körül bizonytalanság van, az óhatatlanul rontja a tervezést. Egy magyar termelő is azt kérdezi: mi lesz 2020 után?
Ebben egyrészt nyugtatni szeretnénk mindenkit, mert mi azon dolgozunk, hogy a magyar agrárbüdzsé ilyen szempontból ne csökkenjen. Másrészt olyan megoldásokat követelünk, sok más tagállammal együtt, az Európai Unió különböző fórumain, mely a törés elkerülését és a folyamatosság szempontját helyezik előtérbe
- fogalmazott.
Feldman Zsolt kifejtette: a magyar mezőgazdaság Európa termelésének nagyjából 2 százaléka. Ma a közös agrárpolitika összeurópai büdzséjéből a források több, mint 3 százalékát hozzuk el.
Kevesen tudják, hogy a 2014-2020-as időszakban a Magyarországra érkező európai uniós források több, mint 36 százaléka a közös agrárpolitika keretein belül érkezik az országba, tehát nagyon fontos, hogy mi lesz ezzel a forrással és miként tudjuk felhasználni
- jelentette ki.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ