Cropped landscape
Gazdaság
Az európai gazdaság idén is nőni fog
2019-02-2713:54
Az európai gazdaság 2019-ben várhatóan a hetedik egymást követő évben növekedni fog, ám ehhez megfelelő és határozott politikai fellépésre van szükség a beruházások előmozdítása érdekében, segíteni kell a felelős fiskális politikák és a reformok végrehajtását - közölte az Európai Bizottság az európai szemeszter téli csomagját ismertetve szerdán.
Az Európai Bizottság az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett éves áttekintésében megállapította, hogy a növekedés idén lassul, az európai gazdaságot érintő kihívások továbbra is fennállnak, országonként azonban jelentős eltérést mutatnak. Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a jelentés ismertetésekor elmondta, az Európai Bizottság megállapítása szerint az unió egészében a foglalkoztatás rekordszinten áll, a munkanélküliség pedig még soha nem volt ilyen alacsony. 

Az államháztartások helyzete minden országban javult, bár egyes tagállamokban továbbra is magas az adósságállomány. A termelékenység szintje továbbra is alacsony, a népesség elöregedése egyre fokozódik, és a gyors technológiai változások jelentős hatást gyakorolnak a munkaerőpiacokra. A háztartások reáljövedelme néhány tagállamban még a válság előtti szint alatt van. Az ifjúsági munkanélküliség jelentősen csökkent, néhány tagállamban azonban még mindig elfogadhatatlanul magas. 

"A mai helyzetben, amikor egyre nagyobb a globális bizonytalanság, döntő fontosságú, hogy az uniós tagállamok fokozzák azokat az erőfeszítéseiket, melyek célja a termelékenység növelése, a gazdaság ellenálló képességének javítása és annak biztosítása, hogy a gazdasági növekedés előnyeiből valamennyi európai részesüljön" - fogalmazott. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, a tagállamok az európai szemeszter 2011-es bevezetése óta megfogalmazott ajánlások többsége terén némi vagy jelentősebb haladást értek el. 

Legnagyobb előrelépést a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó ajánlások terén tették, ami azt tükrözi, hogy a pénzügyi ágazat stabilizálása és megbízható működése a pénzügyi válságot követően prioritást élvezett. Jelentős előrelépés történt a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak számának bővítése és a munkaerőpiaci szegmentációval kapcsolatos reformok terén is. Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos tájékoztatása szerint a bemutatott jelentés részeként az Európai Bizottság elfogadta a strukturálisreform-támogató program 2019-es munkaprogramját is. 

Az uniós bizottság a program révén nyújt segítséget a tagállamoknak gazdaságaikat érintő reformtörekvéseik felgyorsításához. A program keretében a bizottság tagállami kérésre technikai támogatást biztosít a növekedést ösztönző reformok megtervezéséhez és végrehajtásához - közölte. Az uniós bizottság közzétette továbbá a nemzeti versenyképességi testületek létrehozásáról szóló eredményjelentést is, amely a termelékenység és versenyképesség terén az unió egészében és az euróövezetben tapasztalható fejleményeket elemzi, valamint 2018 végi helyzetképet nyújt a létrehozott versenyképességi testületekről. 

Mint közölték, többi euróövezeti tagállam megerősítette, hogy hamarosan létrehozza e szervezeteket. Kiemelték, a meglévő testületek, amelyek az egyes országok körülményeinek megfelelően eltérő struktúrában működnek, már most is aktívan hozzájárulnak a termelékenységhez kapcsolódó kihívásokról folytatott nemzeti vitákhoz. A fentiek mellett a bizottság javaslatot fogadott el a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról szóló határozat fenntartásáról is. 

Mint közölték, a javaslat megerősíti a foglalkoztatási iránymutatások és a szociális jogok európai pillérének összhangját. A foglalkoztatási iránymutatások, amelyeket minden évben újra el kell fogadni, közös prioritásokat és célokat írnak elő a nemzeti foglalkoztatáspolitikák számára, és biztosítják az országspecifikus ajánlások jogalapját ezeken a területeken - tették hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ