Belföld
Több vidéki városban rongáltak plakátokat
2019-02-2610:09
A Momentum Mozgalom elismerte, hogy kormányellenes szlogenekkel ragasztották tele a kormány plakátjait több vidéki városban is. A párt még csütörtökön jelentette be, hogy „valóságkampányt” indítana, amit adományokból finanszíroznának.
Kormányellenes szlogeneket ragasztott a Momentum vasárnap éjszaka a kormány által az ország különböző vidéki városaiban elhelyezett plakátokra, amelyeken a kabinet a brüsszeli migrációs politika veszélyeire hívta fel a lakosság figyelmét.

A párt közösségi oldalán vasárnap éjjel azt írta, hogy „aktivistáink a már meglévő plakátok hazugságait matricázták át többek között Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szolnokon”, ezzel elismerve, hogy ők állnak az akció mögött. Nem ez volt az első példa az ellenzéki pártok plakátrongáló tevékenységére.

A Jobbik 2017 őszén hasonló kormányellenes üzeneteket helyezett el a Soros-tervvel kapcsolatban szervezett nemzeti konzultációt népszerűsítő hirdetéseken. Az eset után a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. több mint háromszázezer forintos számlát küldött az ellenzéki pártnak azzal a felszólítással, hogy rendezzék a károkat.

A Jobbikot a 2018-as országgyűlési képviselő-választás kampányában szárnya alá vevő Simicska Lajos nagyvállalkozó szintén 2017 őszén különböző köztéri reklámfelületeket firkált össze, legalább öt alkalommal, amely után igazoltatta őt a rendőrség.

Rongálás vétsége valósulhatott meg, ha a kár értékhatára meghaladta a szabálysértésnek minősülő ötvenezer forintot. A rendőrség eljárást indíthat ismeretlen tettes ellen, s ha megtalálják az elkövetőket, nyomozás indulhat ellenük 

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet Futó Barnabás ügyvéd, hangsúlyozva: a plakátok rongálása nem a véleménynyilvánítás kategóriájába tartozik.

– Volt már hasonló ügy a praxisomban, az bírósági döntéssel záródott, és pénzbüntetést szabtak ki rongálás miatt. Ha az elkövetők személye ismert – jelen esetben a Momentum magára vállalta az akciót –, kevesebb időt vehet igénybe a nyomozás, bár számos egyéb tényezőtől függhet a vizsgálat hossza – mutatott rá Futó Barnabás.

Hozzátette: 

több plakát megrongálása esetén folytatólagosnak minősül a cselekmény, vagyis összeadódik az okozott kár értéke, s ez szintén súlyosbító körülménynek számít. 
Szavai szerint a többrendbeliség – vagyis amikor a megrongált felületek kára egyenként is meghaladja az ötvenezer forintot – halmazati büntetést vonhat magával.

Tényi István, a közérdekű bejelentéseiről ismert jogász a Médiatanács állásfoglalását kérte impresszum nélküli plakátkihelyezési ügyben – tudta meg lapunk. Indoklása szerint a testület hatósági hatáskörben jár el a politikai reklámra, közérdekű közleményre és a társadalmi célú reklámra vonatkozó rendelkezések ügyében.

Időközben az Európai Bizottság részletes tájékoztatóban reagált a magyar kormány legújabb plakátkampányára, hangsúlyozva, hogy nincsenek „titkos terveik” a migráció fokozására.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ