Cropped landscape
Gazdaság
Lentner Csaba: A magyar monetáris politika eredményes
2019-02-2621:18
Magyarországon az elmúlt hat évben egy monetáris rendszerváltozás történt. Ebben a folyamatban az ország központi bankja magyar érdekeket szolgál - jelentette ki Lentner Csaba az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A közgazdász professzor kiemelte: az MNB a nemzetgazdasági teljesítményeket és a társadalmi stabilitást szolgálja.
Lentner Csaba hozzátette: a 2013 előtti jegybankpolitikáról ez nem volt elmondható. Lényeges az is, hogy a jegybank politikája, a kormányzást támogató politika.
Jó együttműködés van a fiskális kormányzati pénzügyekkel. Ennek hatására van gazdasági növekedés, pénzügyi stabilitás és alacsony alapkamat
- fogalmazott. Kiemelte: amióta Matolcsy György az elnök, az alapkamat nem emelkedett és évek óta a 0,9 százalékot tartja a Magyar Nemzeti Bank. Ez a hazai vállalkozások, családok és a külföldi befektetők felé is a pénzügyi stabilitást jelenti.
Tehát Magyarország gazdasága pénzügyileg stabil, kiszámítható fejlődési pályát jelent
- fejtette ki.
Lentner Csaba elmondta: ha az MNB ebbe a kamatcsökkentési ciklusba nem kezd bele, akkor az államadósság utáni kamatok lényegesen magasabbak lennének, annak ellenére, hogy a magyar kormánnyal együttműködve a Magyar Nemzeti Bank az államadósságot 85 százalékról 69 százalékra lecsökkentette. A devizakitettség pedig 55 százalékról 10 százalékra csökkent.
Ez alapján azt gondolom, hogy a magyar monetáris politika eredményes és a kormány gazdasági célkitűzéseit jól szolgálja.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ