Cropped landscape
Belföld
Így reagált Varga-Damm Andrea Hegedűs Lórántné szakítására a Jobbikkal
2019-02-2611:57
„Posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel” – írta a közösségi oldalán Hegedűs Lórántné, a Jobbik már csak volt országgyűlési képviselője, aki kilépett a Jobbik országgyűlési frakciójából, a pártból, valamint lemondott a pártban betöltött összes tisztségéről. Varga-Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselő az ECHO TV-nek nyilatkozva sajnálatát fejezte ki politikustársa döntése miatt és kijelentette, egy megválasztott politikusnak a nép érdekeit, nem pedig a személyes ambícióit kellene szem előtt tartania. 
Varga-Damm Andrea közlése szerint a pártvezetés és a párttagok az elmúlt években nagyon nagy bizalmat szavaztak Hegedűs Lórántnénak. Az ellenzéki politikus szerint a távozással a Jobbik sokat fog veszíteni. 

Azt tudomásul kell vennie mind a 199 képviselőnek, hogy a népet képviseljük ebben a Házban és az egyéni ambícióink és az egyéni érdekeinket háttérbe kell szorítani, a nép képviselete a legfontosabb és minden olyan lehetőséget meg kell ragadnunk az ország Házában, hogy ezt a képviseletet minél magasabb szinten tudjuk megvalósítani 
– nyilatkozta Varga-Damm Andrea. 

Arra a kérdésre, hogy Hegedűs Lórántné visszaadja-e a mandátumát a Jobbik képviselője elmondta, ahogy az megszokottá vált, az eskü ellenére sokan nem adták vissza a mandátumot. Hozzátette: ebben a képviselőcsoportban a társadalom minden rétege megtalálja a maga képviselőjét, ebben a munkában négy éven keresztül részt kellett volna venni. 

Varga-Damm Andrea – ahogy fogalmazott – csodálkozik azon, hogy igényes képviselők a függetlenség szilenciumát választják az aktív és a népet képviselő munka helyett. A képviselő egyúttal tagadta, hogy a Jobbik posztkommunistákkal vállalt volna közösséget.

Hegedűs Lorántné távozásával 21 tagúra apadt a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja, amelyet öt tag hagyott el a tavaly tavaszi választás óta. Május végén zárta ki a képviselőcsoportból a pártvezetés Dúró Dórát, október elején pedig Volner Jánost. Utóbbi mellett kiállva távozott a frakcióból Apáti István és Fülöp Erik. A négy képviselő tavaly novemberben jelentette be, hogy létrehozták a Mi Hazánk Mozgalom képviselői csoportját az Országgyűlésben.
Belső Leszámolás?

Az Origo úgy tudja, Hegedűs Lórántné a váratlan bejelentését komoly belharcok előzték meg. Miután Sneider Tamás elnökletével az új pártvezetés felállt, az addigiaktól teljesen eltérő politikai stratégia született: a baloldalhoz közeledés érdekében el kell távolítani a radikálisokat a párt vezetéséből és középvezetői szintjéből. Valóságos kiszorítósdi vette kezdetét, és a Jobbik legújabb kori történetét innentől kezdve a politikai leszámolások jellemezték. A párton belüli szekértáborok nem válogattak az eszközökben, és több alkalommal is a szocialista időkre emlékeztető megoldásokhoz folyamodtak. Nem egyszer olyan hangfelvételek kerültek ki a közvéleménybe, amelyet jobbikos politikusok titokban vettek fel párttársukról. Emlékezetes, Szávay István abba bukott bele, hogy valaki rögzítette a párt tisztújításán, amint egy zsidó nő megverésével és heftijének elferdítésével hencegett. Információink szerint

Hegedűs Lórántnéról és férjéről, Hegedűs Lóránt református püspökről több, antiszemita hangvételű anyag keringett a párton belül, feltehetően ezeknek a nyilvánosságra kerülését igyekezett megelőzni a politikus. 
Radikális volt. Kicsinálták?

Hegedűs Lórántné minden tekintetben a Jobbik vezetésének, így a balliberális pártokhoz való teljes összeborulás útjában állhatott: 

klasszikusan radikális jobboldali családban szocializálódott, pályafutása során erősen jobboldali nézeteiről volt ismert. 
Emlékezetes, a Jobbik 2016-os tisztújító kongresszusán Vona Gábor, akkori pártelnök többek között az ő indulását – Szávay Istvánnal és Apáti Istvánnal egyetemben – megvétózta, mondván, nem passzol bele a párt új, néppártosodó irányvonalába. A kiszorított politikus először nehezen vette tudomásul a döntést, később azonban beállt Vona mögé, aminek eredményeképpen két évvel később már alelnök lehetett. Férje, Hegedűs Lóránt református püspök pedig többször tett antiszemita kijelentéseket. 

ECHO TV – A nemzet hangja - Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ