Cropped landscape
Gazdaság
Budai Gyula: Oroszország önellátóvá vált agrártermékek vonatkozásában
2019-02-2620:22
Mintegy 8 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a magyar gazdaság az uniós szankciókra válaszul született orosz embargó miatt. Az orosz törvényhozás előtt álló törvénytervezet pedig az utolsó kaput is bezárja a magyar áruk előtt - mondta Budai Gyula, miniszteri biztos az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A politikus kifejtette: ezzel nullára csökken a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi exportja. Budai Gyula úgy véli az Európai Unió az Oroszország elleni büntetőintézkedésekkel öngólt rúgott, annak negatív hatásai az unió egészén jelentős károkat okoz.  
Budai Gyula szerint az agrárexport volt az utolsó szalmaszál, amely összekötötte Magyarországot Oroszországgal.
Ez egy nagyon jól prosperáló dolog volt, mert 2018-ban nagyjából 21 milliárd forintnak megfelelő agrárexportot tudtunk az uniós szankciók és az orosz embargó ellenére, Oroszország irányába biztosítani.
Budai Gyula úgy gondolja, hogy sok hezitálásra nincs oka Oroszországnak, mert amennyiben a mezőgazdasági minisztérium elfogadja a vámhatóság által kezdeményezett vámtarifa számok módosítását, akkor az orosz parlament döntése lesz a végső szó ebben a kérdésben.
Számomra teljesen egyértelmű, hogy Oroszország ezt a lépést meg fogja hozni
- fogalmazott.
Budai Gyula úgy fogalmazott: bekövetkezett az, amiről én az elmúlt négy évben beszéltem.
Oroszország eljutott egy olyan stádiumba, hogy valamennyi agrártermék vonatkozásában 90-100 százalékban önellátóvá vált és felépítettek egy belső piacot.
Kiemelte: ezáltal, ha véget érnek a szankciók, nem lesz hova visszatérnie a magyar és az uniós agrárcégeknek, termelőknek, valamint nem lesz piaca a termékeiknek.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ