Cropped landscape
Tudomány
Az egész országban elterjedhetnek az aranysakálok és a farkasok
2019-02-2608:40
Egyre nagyobb területeket hódítanak meg az aranysakál- és farkasállományok Magyarországon, előbbiek leginkább a Dél-Dunántúlon, utóbbiak a Bükkben terjedtek el. Ugyancsak az Északi-középhegységben telepedett meg állandó jelleggel a hiúz, míg nagy kérdés, hogy a medve, amely tavaly magára irányította a figyelmet, újra nagy számban lesz jelen nálunk, vagy visszahúzódik a Tátrába - írja a Magyar Nemzet.
Elszaporodtak az utóbbi években az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora az állományuk. Az M1 aktuális csatorna műsorában rámutattak arra, hogy a legtöbb aranysakál Somogy megyében és Baranyában jelent meg – jelenleg körülbelül hat és fél ezer példányt tartanak számon –, de ma már Bács-Kiskun megye északi részén és a budai hegyekben is lehet velük találkozni. 
 
Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjének ismertetése szerint az aranysakál honos faj volt Magyarországon, amely egy időre teljesen eltűnt, a vadászat és a tájátalakítási munkálatok miatt ritkult meg az állomány. Csak a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején jelentek meg újra hazánkban.
Az aranysakál nem védett faj, egész évben lehet rájuk vadászni. A nemzeti park és a természetvédelmi őrszolgálat érintőlegesen kíséri figyelemmel az állományt, leginkább csak abból a szempontból foglalkozunk vele, hogy milyen hatást gyakorol a védett fajokra és területekre 
– fejtette ki a Magyar Nemzetnek Horváth Zoltán, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közép-drávai tájegységének vezetője. 
 
Hozzátette: a Dél-Dunántúlon főként nagyvadas területek vannak, amelyek – elsősorban télen – bőséges táplálékot biztosítanak az aranysakáloknak. Ezek az állatok jellemzően pockokat, egereket, apróbb emlősöket, érési időben gyümölcsöket is fogyasztanak, de a dögöket is megeszik, amelyből főként télen találnak többet. 
 
Az aranysakál terjedése hatással lehet az őzállományra is, mert a rókához hasonlóan – táplálékszegény időszakokban – az őzszaporulat egy részét is elfogyaszthatják, de az emberre veszélytelenek. 
 
– A kérdés az, hogy a sakál megjelenése milyen hatással lesz a rókaállományra, a két faj egyedszáma együtt növekszik vagy egymás kárára nyernek teret. Feltehetően a róka húzhatja a rövidebbet, és az aranysakál a belterületek felé szoríthatja őket – fogalmazott Horváth Zoltán. A szakember elmondta, hogy a téli bőséges táplálék miatt az aranysakál elég jó állománnyal, jó kondícióban tud áttelelni, és a nőstény állatok így nagy eséllyel tudnak jellemzően négy-öt kölyköt elleni. – A belső-somogyi területeken mértük az aranysakálok egyedszámát, a felméréseink szerint ezer hektáron három család él – tette hozzá Horváth Zoltán. 


Kijelenthető, hogy a térségünkben élő három nagyragadozó közül a farkas és a hiúz állandó jelleggel megtelepedett a Bükkben és a környező területeken 
– tájékoztatott honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Hozzátették, hogy előbbi többször sikerrel is szaporodott a területen, a hiúz esetében ezt egyelőre csak valószínűsíteni tudják. 
 
Jelezték, hogy a farkasnál a jövőben, a már összegyűjtött nagy mennyiségű adat feldolgozása és kiértékelése mellett, az egyedek rokonsági viszonyainak, a szociális hálózatoknak és a területhasználatuk finomabb léptékű vizsgálatára helyezik a hangsúlyt. A nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata ezért ezen a telén is nyomon követi a visszatelepült, visszatelepülő nagyragadozókat, és információkat gyűjt a fokozottan védett fajokról. 
 
A tél e szempontból kiemelt időszak, mert – ideális esetben – a hótakarónak köszönhetően könnyebben ráakadhatnak a nagyragadozók nyomaira. A megfigyeléseket jól kontrollálja a terepen működtetett kameracsapda-hálózat. 
 
A nemzeti park az idén január 10–11-én a Bükkben és a Tarna–Lázbérc Tájegységben végrehajtott szinkronszámlálás, a felmérési napoktól független észlelések, valamint a kameracsapdák információi alapján arról számolt be, hogy az év elején egy minimum öttagú falka tartózkodott huzamosabb ideig a Dél-Bükkben. 
 
– Ezzel párhuzamosan a Bükk-fennsíkon és a Dél-Bükk falka által nem látogatott területein legalább további három-négy egyed mutatkozott. Egyéb januári megfigyelések során a dombvidéki jellegű peremterületeken is jelen voltak időszakosan a farkasok. Az éppen most zajló párzási időszak alatt intenzív a farkasok mozgása, nagy területeket járnak be, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem akadtunk nyomaikra, esetleg nem is számítottunk megjelenésükre – fűzték hozzá, Kitértek arra is, hogy a Bükkben ezúttal nem akadtak hiúz nyomára, de a Tarna–Lázbérc Tájegység területén egy példány nyomait sikerült dokumentálni. 
 
Jelezték, hogy – az időjárás függvényében – folytatják a rendszeres információgyűjtést, illetve igyekeznek az összehangolt felmérés módszertanát finomítani. 


A medvék, amelyek tavaly nyáron hetekig lázban tartották a hazai sajtót, egyelőre téli álmot alszanak, de az enyhe időjárás miatt hamarabb fel is ébredhetnek. 
Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense lapunknak elmondta, hogy egyes egyedek ősszel is mozogtak a térségben, de néhány esetben a faj téli aktivitására utaló bejelentést is kaptak. A klímaváltozás szélsőségesen hat az európai barna medvék telelésére, nyugalmi időszakára is.

Magyar Nemzet
A múlt héten Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője volt az ECHO TV vendége, aki az őshonos aranysakálról is beszélt. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ