Cropped landscape
Gazdaság
A Huawei elleni vádak alátámasztását várja az Egyesült Államoktól a Vodafone
2019-02-2517:26
Az Egyesült Államoknak meg kellene osztania az európai hatóságokkal a Huawei elleni vádakat alátámasztó bizonyítékokat, hogy egységes álláspontot alakíthassanak ki cég technológiájának alkalmazásáról mobil hálózati szolgáltatásaikban - jelentette ki Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója újságírók előtt a barcelonai mobil világkongresszuson.
Az Egyesült Államok a Huawei mobil hálózati berendezései által támasztott állítólagos biztonsági kockázatok miatt a kínai cég kizárására igyekszik rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekből. A biztonsági kockázatot az Egyesült Államok abban látja, hogy az érvényes törvények értelmében a kínai vállalatok kötelesek együttműködni a hatóságokkal. Az amerikai állítás szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kínai hatóságok a berendezéseiken bonyolított adatforgalomhoz a hírszerző szerveknek rejtett hozzáférést (backdoor) biztosító funkciók beépítésére kötelezik a technológiai cégeket.
    
A Huawei Technologies a legnagyobb mobil hálózati berendezés gyártó a svéd Ericsson AB és a finn Nokia Corp. vállalatokkal gyakorlatilag háromszereplős világpiacon.
    
A világ második legnagyobb mobilhálózati szolgáltatója a Vodafone vezérigazgatója Nick Read a mobil távközlési szakma barcelonai seregszemléjén tartott tájékoztatójában hangsúlyozta: a piac háromról kétszereplőssé redukálása nem csak a technológiai fejlődést, de a gazdasági növekedést is visszavetné.
   
"Tényekre építő kockázatelemzésre lenne szükség" - mondta.
    
A Vodafone az elmúlt hónapban jelentette be, hogy szünetelteti a Huawei adatforgalmazó (router) berendezéseinek installálását európai hálózataiban mindaddig amíg nem áll rendelkezésére a kormányok kockázatelemzése. Az 5G adóberendezések telepítése azonban zavartalanul folytatódik.
   
Nick Read hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Huawei esetleges kizárása az 5G fejlesztésekből nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. A Huawei berendezései képezik ugyanis az 5G fejlesztések alapjául szolgáló 4G hálózat gerincét. A berendezések cseréje amellett, hogy szolgáltatási fennakadásokkal járna még hatalmas többletköltségeket is okozna - mutatott rá.
    
"(A Huawei kitiltása) összességében legalább két évvel vetné vissza az 5G hálózatok fejlesztését Európában, és még strukturális hátrányt is okozna" - fogalmazott. Az Egyesült Államokban viszont - ahol a Huawei szerepe nem számottevő a hálózati szolgáltatásokban - a kitiltás minimális megrázkódtatást okozna.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ