Cropped landscape
Belföld
Brüsszel a magyar határvédelemre nem, de a Soros-szervezeteknek ad pénzt
2019-02-2312:02
Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben még mindig nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre, miközben a bevándorlást támogató "Soros-szervezeteket" bőkezűen támogatja - mondta a kormányszóvivő szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón. 
Hollik István emlékeztetett, a magyar miniszterelnök 2017 őszén levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy Brüsszel 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelem addigi költségeihez, mivel Magyarország nem csak saját, hanem az Európai Unió külső határait is védi. 
    
A határvédelmi költségek a kérelem benyújtásakor több mint 270 milliárd forintra rúgtak, ez az összeg pedig azóta emelkedett - tette hozzá. 
    
A kormányszóvivő közölte, Brüsszel hosszú levelezés után először a magyar költségek egyharmadát hagyta jóvá, és ígéretet tett azok kifizetésére, majd később ezt visszavonta, és csak a költségek mintegy tizedét ismerte el, de a mai napig egyetlen fillért sem fizetett. 
    
A brüsszeli bizottság lassan két éve "húzza az időt, keresi a kifogásokat", célja pedig, hogy ezeket a pénzeket ne fizesse ki Magyarországnak - fogalmazott Hollik István. 
    
Kiemelte, a magyar kormány arra az európai szolidaritásra hivatkozva szeretné elérni a magyar határvédelmi költségek felének megtérítését, amelyre a brüsszeli politikusok folyamatosan hivatkoznak. 
    
Hollik István szólt arról is, hogy eközben a "migrációt támogató, ösztönző és segítő Soros-szervezeteket igen bőkezűen támogatja Brüsszel". "Úgy látszik, nem volt hiábavaló, hogy közel negyvenszer látogatták meg a Soros-szervezetek az Európai Bizottság különböző vezetőit és biztosait" - mondta. 
    
A kormányszóvivő felidézte továbbá, hogy az Európai Parlament (EP) idén januárban fogadta el azt a jelentést, amely szerint a "következő hét évben megháromszoroznák a Soros-szervezetek támogatását, így azok még több migránst tudnának behozni Európába". "Mi ezt elfogadhatatlannak tartjuk" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Brüsszel legitimitása "gyenge lábakon áll", ezért nem kellene közvetlenül civil szervezeteket támogatnia, azt meg tudják tenni a nemzetállamok. 
    
Hangsúlyozta, a magyar kabinet az európai szolidaritás jegyében elvárja, hogy Brüsszel fizesse meg az általa is elismert magyar határvédelmi költségeket. 
    
Hollik István kérdésekre válaszolva elmondta, a bevándorláspárti politikusok bevándorlók behozatalával gyarapítanák Magyarország népességét, nem pedig családpolitikai intézkedésekkel, ahogy a kormány. A magyar kabinet ugyanis mindent megtesz a családok megerősítésért, azért, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen egyet a szegénységgel - közölte. 
    
"Lemondott egy náci jobbikos, és beültettek a helyére egy másik nácit" - válaszolta a kormányszóvivő a jobbikos Szávay István parlamenti helyét átvevő Bencsik János korábbi kijelentéseire vonatkozó kérdésre. "A Jobbiknak semmi sem akadály, a hatalomért, pénzért mindenre képesek" - mondta, majd megjegyezte, amennyiben a Jobbik következetes párt lenne, akkor Bencsik János mellett Gyöngyösi Márton sem lehetne már a tagjuk. 
    
Hollik István egy másik reakciójában úgy fogalmazott, az európai bevándorláspártiak nem először hördülnek fel a kormány tényekkel alátámasztott tájékoztató kampánya miatt. Kijelentette, az Európai Néppárton belül is készek tárgyalni a történtekről, és remélik, a liberális szárny ellenében sikerül újra kereszténydemokrata irányba állítaniuk a néppártot az EP-választáson. 
    
A Fidesz kizárásával nem először próbálkozik Jean-Claude Juncker, akit a kormánypárt már öt éve is alkalmatlannak tartott hivatalára, és ez be is igazolódott - mondta, megjegyezve, utóbbit bizonyítja az is, hogy az előző öt év volt az EU történetének legkudarcosabb időszaka.
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ