Cropped landscape
Belföld
Potápi Árpád János: A diaszpóra magyarsága bizonyította élni akarását
2019-02-2211:19
A diaszpóra közösségei bizonyították élni akarásukat, és azt, hogy meg akarják őrizni magyarságukat, identitásukat - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a hétvégi magyar iskolák találkozóján pénteken Budapesten.
Potápi Árpád János kiemelte: Magyarország történelme úgy alakult, hogy hazánk világnemzetté vált. A történelem kegyetlenségei, a politikai, gazdasági változások miatt a magyarság szétszóródott az egész világban; a folyamat az 1850-es években kezdődött, és utána folyamatosan, hullámokban valósult meg. Az államtitkár szerint ez azt is jelenti, hogy bárhová utazik valaki a világban, találkozhat magyar emberekkel, és számíthat a segítségükre.
    
Jelezte: a 2010-es évektől a magyar nemzetpolitika a Kárpát-medencei magyarság támogatása, megerősítése mellett egyre inkább a diaszpóra magyarsága felé fordult. 
    
Potápi Árpád János kitért arra, hogy a diaszpóra magyarsága lélekszámra egy akkora nemzetrész, mint a környező országokban élő magyarság. Olyan nemzetrészről van szó, amelynek tagjai nemhogy ellenségei voltak a magyarságnak, de mindig megőrizték és büszkén vállalták identitásukat, Magyarország nagyköveteiként voltak jelen. Az államtitkár köszönetet mondott mindezért, illetve azért, mert a diaszpórában élők kiálltak Magyarország és a magyar kormány mellett az elmúlt években. 
    
Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos ismertette a diaszpóra magyarsága számára indított programokat, és kitért arra, hogy tavaly már célzott, nyílt pályázatokat tudtak meghirdetni. Két felhívást tettek közzé, az egyik kifejezetten a hétvégi iskoláknak szólt. Idén közös keretet hirdetnek meg 500 milliós forrással a hétvégi iskolák és a diaszpóraszervezetek számára - közölte. 
    
Beszámolt arról, hogy 2019-ben hetedik alkalommal hirdetik meg a Kőrösi Csoma Sándor-programot, amelynél változás, hogy a déli félteke országaiban az ösztöndíj hét hónap helyett ismét hat hónap lesz. A 150 közül 30 helyet hirdetnek egyházi ösztöndíjasoknak - jelezte a miniszteri biztos. 
    
Szólt a Mikes Kelemen-programról, amelynek keretében az elmúlt években 300 ezer kötetnyi könyv érkezett Magyarországra, és már több kiállítást is szerveztek a hazahozott értékekből. 
    
A Rákóczi Szövetséggel közösen táboroztatási programot valósítanak meg, ebben tavaly ezer diaszpórában élő magyar fiatal vett részt, és idén is szeretnék folytatni - jelezte. 
   
A miniszteri biztos elmondta még: olyan oktatási programot szeretnének kidolgozni, ami lehetőséget biztosít a diaszpórában élő magyar fiatalok számára, hogy felsőoktatási intézményekben itthon, könnyített módon tudjanak tanulni. Célként jelölte meg azt is, hogy jöjjön létre egy olyan diaszpóraközpont, ahol bemutatják a 19-20. század történelmét. 
    
Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: hiszik és vallják, hogy erős családokból állhat össze a nemzet szövete, amely a történelmi megpróbáltatásoknak ellen tud állni.
   
Ennek a filozófiának nagyon fontos eleme, hogy a gyermekekre nem teherként, hanem erőforrásként tekintenek. Cél, hogy egészséges korfájú legyen a magyar társadalom, a magyar nemzet - mutatott rá, és kiemelte: igyekeznek minden segítséget megadni a fiataloknak a felelős gyermekvállaláshoz. Minden magyar gyermek egyformán fontos, szülessen bárhol a világon - fogalmazott a helyettes államtitkár, majd kitért a Köldökzsinór program anyasági támogatására, illetve a babakötvényprogramra. Az igények háromnegyede tavaly a Kárpát-medencéből érkezett - jegyezte meg. 
    
Beszámolt a családvédelmi akciótervről is, kiemelve, hogy a tervezett intézkedésekre nemcsak a kormány, hanem az egész magyar társadalom büszke lehet.
    
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága második alkalommal szervezte meg a hétvégi magyar iskolák találkozóját Budapesten, a  rendezvényre több mint 100 iskolavezető és pedagógus érkezett a világ minden tájáról. Míg a tavalyi esztendőben 22 ország 70 iskolájából érkeztek pedagógusok, idén már 27 ország 95 iskolájának képviselője vett részt a rendezvényen. Az új országok között szerepel Ciprus, Csehország, Izland, Chile és Uruguay.
    
Az államtitkárság háttéranyagában kiemelte, hogy a tavalyi évben első alkalommal, hagyományteremtő céllal életre hívott konferencia a Magyar Diaszpóra Tanács mellett a második olyan fórum, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az anyaországtól távol, a diaszpórában élő, magyar nyelvű oktatásban dolgozók számára a találkozásra, szakmai továbbképzésre és tapasztalatcserére.
    
Az egész napos rendezvényen a pedagógusok előadásokon vesznek részt a kétnyelvűség, oktatásszervezési tapasztalatok, magyar nyelvvizsga a diaszpórában, ifjúsági programok a diaszpórában témakörökben, amit a késő délután folyamán népzenei és kézműves foglalkozások követnek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ