Cropped landscape
Belföld
Pokorni Zoltán: A Hegyvidék kisváros a nagyvárosban
2019-02-2208:32
Budapest XII. kerülete kisváros a nagyvároson belül - mondta Pokorni Zoltán az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában annak kapcsán, hogy a Magyar Urbanisztikai Társaság 2018-ban a Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélte a Hild-díjat kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért. A polgármester a műsorban jövőbeni célként nevezte meg a Fogaskerekű felújítását. 
Lassan eléri Budapest XII. kerülete a „kisvárosi” szintet a nagyvároson, Budapesten belül. Az urbanisták szerint az a jó, ha maximum negyedórás sétával majdnem minden funkció – piac, templom, iskola, főtér, bevásárlási lehetőség, hivatal - elérhető, és ez megvalósulni látszik a hegyvidéki kerületben - mondta Pokorni Zoltán. 
Ez azért is jó, mert élvezzük a nagyváros nyújtotta a lehetőségeket, ugyanakkor megmaradt a kisvárosi hangulat is
– fogalmazott a polgármester. 

Pokorni Zoltán Jan Gehltől idézett, aki egy nemzetközileg elismert dán építész és várostervező. Azt mondta: 
az embernek a másik ember az öröme.
Nem a házaknak örül és nem a kiváló építészeti alkotásoknak, hanem a másik ember szemlélésének, társaságának, látványának. Ennek az építészek csak teret adnak, keretet teremtenek – hangsúlyozta.

Nem csak Budapesten lehet mindezt érzékelni, hanem szerte a világban - tette hozzá Dénes Tamás kérdésére reagálva. 

Szerinte az urbanisták tudják, hogy az emberek hogyan érzik jól magukat, ugyanakkor az már a politikusok felelőssége, hogy oda hogyan jutunk el - magyarázta a polgármester. 

A Hegyvidék fejlesztése kapcsán kifejtette: megújult a Böszörményi út, rehabilitálták a MOM Optikai művek egykori területét, átadták az új Kulturális Szalon épületét, valamint megtörtént a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont rekonstrukciója is, amely új funkciókkal is bővült. 

Jövőbeni célnak nevezte meg a Fogaskerekű felújítását. A tömegközlekedési eszköz a legalkalmasabb arra, hogy az emberek elmenjenek Budapest legszebb kirándulópontjára. Pokorni Zoltán azt szeretné, hogy a Fogas felváltsa az autót. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ