Cropped landscape
Gazdaság
Fónagy János: Az a cél, hogy 32 ezer családnak visszaadjuk az otthonát
2019-02-2221:28
A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megkezdte az értesítők kiküldését, amelyek alapján a korábban bajba került hitelesek előtt megnyílik az út, hogy visszavásárolják ingatlanjai¬kat. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügyekért felelős parlamenti államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában felhívta rá a figyelmet, a visszavásárlás esetén nem a mostani lakásárakat kell figyelembe venni, hanem az az összeg képezi az eladási ár alapját, amelyet az eszközkezelő annak idején fizetett érte. A politikus szerint az a cél, hogy a rosszemlékű devizahiteles otthonvesztő rémálom véget érjen.

32 ezer ügyfél, vagyis 32 ezer család dönthet úgy, hogy egy összegben, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által meghatározott kedvezményes áron vagy kedvezményes részletvétellel kíván-e újra tulajdonosává válni korábbi otthonának. 

Az ügyfeleknek az ajánlat kézhezvételétől számított hatvan napon belül kell választ adnia. Fónagy János ismertetése szerint március 31-ig folyamatosan tart levelek kézbesítése, hiszen a levelek mindenkinek névre szólóan, lakásonként teljes részletességgel megmondják, milyen választási lehetőségek vannak, milyen időhatárokat kell betartani, hová lehet fordulni felvilágosításért. 

Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy miként állapítják meg a lakás vételárát, az államtitkár elmondta, ennek alapját az az összeg képezi, amennyiért az eszközkezelő annak idején megvásárolta. 

Tehát nem a mostan árról van szó, azóta mentek fel az ingatlanárak, ez a négy, öt, hat, hét évvel ezelőtti akkori megvásárlás szerinti árat jelenti 

– emelte ki Fónagy János. 

Hozzátette: az induló árból lejön az az összeg, amit a bérlők eddig bérleti díjként december 31-ig kifizettek, vagyis ezt mintegy előlegként veszik figyelembe. Egyösszegű vásárlás esetén a vételár további kedvezménnyel csökkenthető. 

Ha az ingatlan Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban van, a kedvezmény 15 százalék, más vidéki városban 25 százalék, egyéb településen 35 százalék 
– közölte Fónagy János. 
A visszavásárlási lehetőség nem csak az eredeti tulajdonost illeti meg, hanem a közeli hozzátartozót is – közölte Fónagy János. 

Az államtitkár arról is beszélt, hogy lehetőség van arra, hogy valaki részletekben fizessen és az eszközkezelő a részletet pedig a jelenleg fizetett bérleti díj alapul vételével állapítja meg, ez ma átlagosan 11 160 forint. Fónagy János szerint rendkívül kedvező ez a fajta vásárlási lehetőség, aminek a futamideje 30 év. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ