Cropped landscape
Tudomány
A innovációs ökoszisztéma modernizálására van szükség – mondja az MTA külső tagja
2019-02-2221:28
Lényegében valóban az osztja meg a magyar tudós közéletet, hogy „pénzből csinálunk tudományt, vagy tudományból pénzt” – közölte Grüner György fizikus, az MTA külső tagja az ECHO TV Napi aktuális című műsorának pénteki adásában. 
Grüner György szerint fantasztikus kutatógárdája van Magyarországnak, nagyon jó kutatási programok vannak, de a társadalmi körforgáson kívül. 

Az elmúlt 10 évben megjelent az innováció, mint társadalmi tényező
– emelte ki. 

Velkovics Vilmos műsorvezető felvetette, az innováció szinte szitokszó a tudós társadalomban, mint ami gúzsba köti a szárnyalást, a szabadságot. Erre reagálva Grüner György elmondta, a szellemi tulajdon nagyon magas, ugyanakkor nincsen a szellemi tulajdont generáló aktivitást. Ennek oka, hogy nem kaptak figyelmet azok a társadalmi jelenségek, amelyek mindenhol megvannak a világban, ilyen például, hogy máshol harc folyik az innovatív talentum miatt. 
A fizikus úgy fogalmazott, nincs meg az úgynevezett ökoszisztéma, amely garantálná azt, hogy a szellemi tőkéből tulajdon készüljön. 

Grüner György szerint a Magyar Tudományos Akadémia nem tud ennek a folyamatnak az élére állni, csupán partnere lehet a szaktárcának. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ