Cropped landscape
Belföld
Szijjártó Péter: Stockholm revansot próbált venni a svéd nagykövet itteni bekéretése miatt
2019-02-2107:05
Elfogadhatatlannak nevezte az ECHO TV Jó reggelt című műsorának csütörtöki adásában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt, ha valaki a náci diktatúrával hozza összefüggésbe azt, hogy a magyar kormány a családokat támogatja. A tárcavezető ezzel magyarázta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette Svédország budapesti nagykövetét Annika Strandhäll svéd szociális miniszter bírálata miatt. 
Szijjártó Péter felhívta rá a figyelmet, hogy a svéd kormány migrációpárti, a magyar kormány pedig nem támogatja a migrációt, Stockholm a svéd állampolgárok pénzét a migránsok befogadására és támogatására használja, ugyanakkor az Orbán-kabinet a magyar adófizetők pénzéből a magyar családokat támogatja. 

A külügyi tárca vezetője szerint az, hogy véleménykülönbség áll fenn két ország között, az nem adhat okot arra, hogy valaki a náci diktatúra időszakával hozza összefüggésbe a mai Magyarországot. 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban Svédország budapesti nagykövetét a tárca határozottan arra szólította fel, hogy a jövőben a svéd politikusok tartózkodjanak az elfogadhatatlan náci vádas kijelentésektől. 

Ilyenkor a nagykövet ezt meghallgatja, majd jelzést tesz arra vonatkozólag, hogy továbbítja a saját központja felé 
– ismertette a Szijjártó Péter.

A tárcavezető emlékeztetett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentése miatt a magyar nagykövetet is bekérették Stockholmban és egyfajta revansot próbáltak venni a svéd nagykövet itteni bekéretése miatt, ahol a diplomatát arról tájékoztatták, hogy a svéd családpolitika eltér a magyarétól. 

Tóth Kriszta műsorvezető azon felvetésére, hogy mekkora diplomáciai feszültség alakulhat ki hazánk és Svédország között, Szijjártó Péter közölte, Magyarország nem törekszik arra, hogy feszültségek legyenek, a magyar kormány egészen egyszerűen megvédi Magyarországot. 

Azt nyilvánvalóvá tettük évekkel ezelőtt, hogy Magyarországot nem lehet bokszzsáknak nézni, tehát jó lenne, ha mindenki elfelejtené, hogy felébred és jó lenne valakibe belekötni, hát beleköt Magyarországba 

– fogalmazott a politikus. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ