Cropped landscape
Belföld
Akár már nyáron jöhet a falusi csok
2019-02-2110:17
A szerdai kormányülésen döntés született a vidéken maradást segítő program, a falusi csok bevezetéséről – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Akár már július 1-jétől az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken, falvakban az általános új lakás építésre vonatkozó csok-szabályokkal van lehetőség  vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is. A politikus arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt legújabb plakátkampány pontos és igaz állításokat tartalmaz. Gulyás Gergely szerint a kormány lojalitása nem kérdőjelezhető meg, az utóbbi öt év kudarcaiért pedig Brüsszel nem háríthatja el a felelősséget.
A szerdai kormányülésen több döntés is született. A kabinet behatóan foglalkozott a magyar falu programmal és a magyarországi cigányság helyzetével. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról, hogy a kormány meghallgatta Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gyopáros Alpár kormánybiztost is, aki a magyar falu programért felel. 

A legfontosabb döntést ismertetve a politikus elmondta, 

a magyar falu program keretében a falusi csok bevezetése 

A falusi csokban érintett települések azok a települések, ahol a népesség nem éri el az 5000 főt. Nem a városi, vagy falusi minősítés számít, hanem az, hogy 5000 lélekszám alatti települések. 

A falusi csok szempontjából van egy olyan megszorítás, hogy azokra a falvakra vonatkozik a falusi csok, ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség, tehát a demográfiai csökkenés nagyobb mértékű, mint az országos népességcsökkenés.

- ismertette Gulyás Gergely. Hozzátette: a 2887 darab 5000 fő alatti településből 2031 település tartozik ebbe a körbe.

A kormány álláspontja, hogy a falvak népességmegtartó erejét növelni kell, mert Magyarország nem képzelhető el a falvak, a falusi létforma fennmaradása nélkül. A tárcavezető közlése szerint azok a falvak a legveszélyeztetettebbek, ahol a népességcsökkenés meghaladta az országos népességcsökkenést. 

A falusi csok szabályairól szólva Gulyás Gergely elmondta, az általános csok szabályok szerint egy gyermek vállalása esetén új lakás építésre, vásárlásra 600 ezer forint jár, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint, három gyermek esetén pedig 10 millió forint. 

Kiemelte, 

a falusi csokról hozott kormánydöntés alapján az általános új lakás építésre vonatkozó csok szabályokkal van lehetőség ezekben a falvakban vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is, vagyis ezekben a falvakban élők ugyanakkora támogatás igényelhetnek. 
Ha csak korszerűsítésről van szó, akkor az összegnek a fele igényelhető - tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely szerint a falusi csok igénybevétele esetén akár egy ház megvételére, vagy teljes felújítására is lehetőség nyílik, tekintettel arra, hogy a falvakban nagymértékben eltérnek az ingatlanárak a budapesti, vagy a megyei jogú árakhoz képest. 

A kormány célja, hogy a falusi csokkal kapcsolatos törvényjavaslatokat az Országgyűlés még a tavaszi ülésszak során fogadja el, hogy július 1-jével, de legkésőbb szeptember 1-jével hatályba léphessen az új konstrukció. 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a kormány 150 milliárd forintot különített el a Magyar falu programra. Ebből az első évben 50 milliárd forintot, a következő években pedig 75 milliárd forint jut alsóbbrendű utak felújítására - részletezte. Hozzátette: a fennmaradó 75 milliárd forint megy további programokra, ebből 25 milliárd forintot hagytak falusi csokra. Véleménye szerint ez azonban kevés lesz.
    
Arra a kérdésre, hogy a 10 millió forintos kamatmentes hitel hány családot érinthet és mekkora forrás van rá, Gulyás Gergely azt mondta, becsléseik szerint éves szinten 70-80 milliárd forintot jelenthet, de meghaladhatja a 100 milliárd forintot is.
Beruházások

Gulyás Gergely bejelentette, hogy Budapesten új, egy több mint 20 ezer szurkolót befogadni képes multifunkciós csarnok épül. A kormánydöntés annak kapcsán született meg, hogy 2022-ben Magyarország és Szlovákia közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságot rendez. 

Az a meggyőződésünk, hogy Magyarország a Papp László Sportaréna mellett még egy ilyen csarnokot könnyen el tud tartani, nyereségesen tud működtetni 
- emelte ki

A kormány készül a jövő évi Dubai Világkiállításra is. Ennek keretében pedig döntés született arról, hogy felépül a magyar pavilon, hogy hazánk méltóképpen képviselhesse magát az EXPO-n.
Pontos és igaz állításokat tartalmaz a kormányzati plakátkampány

A Miniszterelnökséget miniszter kiemelte, 

az a plakátkampány, amely Magyarország határain túl is "megtisztelő érdeklődést váltott ki", minden elemében tartható, pontos és igaz állításokat tartalmaz. 
Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország nyitott a vitákra, az Európai Bizottságnak, az európai közéletnek és az Európai Néppártnak pedig képesnek kell lennie az önkritikára. Gulyás Gergely szerint a kormány lojalitása nem kérdőjelezhető meg, az Európai Bizottság pedig nem háríthatja el a felelősséget arról, ami az elmúlt öt évben Európában történt. 

A kérdések között az Áder János államfő által létrehozott alapítványnak biztosított kormányzati támogatásról Gulyás Gergely azt mondta: a köztársasági elnök a környezet védelmére hozott létre alapítványt, ez a cél pedig pártok felett áll. 
    
A venezuelaiak befogadásáról szóló hírekre a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: 

magyarokról van szó, a magyarokat pedig Magyarországon nem tekintjük migránsnak. 
Megjegyezte továbbá: a kormány már tavaly áprilisban kommunikálta, hogy magyar családok érkeznek Venezuelából. A dél-amerikai országban jelentős magyar kolónia él - tette hozzá, azt is tudatva, hogy még 

körülbelül 30 családot szeretnének Magyarországra hozni Venezuelából. 
Orbán Viktor miniszterelnök hét eleji izraeli látogatásával kapcsolatban a tárcavezető azt közölte: a Jeruzsálemben nyíló magyar külgazdasági képviseletet diplomáciai státusszal hozzák létre. 
   
Szintén kérdésre elmondta: 

Magyarország javasolja, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban civil szervezetek ne kapjanak központi brüsszeli támogatást. A pénzosztásnak ugyanis az az egyik következménye szerinte, hogy olyan szervezetek jutnak jelentős forrásokhoz, amelyek kritizálják a bevándorlást elutasító országokat. 
Arra a kérdésre, hogy érkezett-e már pénz az Európai Bizottságtól - amit korábban bejelentettek - a határvédelemre, azt felelte: csak ígéreteket kaptak, pénzt nem. 
    
A magyar kormány politikáját - például a családvédelmi akciótervet - érő svédországi bírálatokról Gulyás Gergely azt mondta: a kormány arra törekszik, hogy minden EU-s tagállammal korrekt viszonyt ápoljon, de az ország belpolitikájába durván beavatkozó, kirekesztő véleményeket sosem fogja válasz nélkül hagyni. Svédország olyan mértékű intoleranciát mutat Magyarországgal szemben, amely demokratikus keretek között nehezen fogadható el - jelentette ki. 
    
A Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatával kapcsolatban a miniszter megerősítette: a kormány célja, hogy az összes K+F forrást egységesen költsék el.
ECHO TV - A nemzet hangja - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ