Cropped landscape
Belföld
Éles szóváltás alakult ki a roma szószóló és a jobbikosok között a parlamenti vitában
2019-02-2013:20
A Magyarország területén élő nemzetiségek 2015-2017 közötti helyzetéről szóló beszámoló általános vitájával kezdődött az Országgyűlés szerdai ülése. A kétperces hozzászólások során élénk szóváltás alakult ki Farkas Félix roma szószóló és a Jobbik soraiban ülő képviselők között.
Farkas Félix arról beszélt, hogy 

a roma emberek nagy többsége a szocialista kormányok idején nem dolgozott, mert nem volt rá lehetősége, a mostani időszakban viszont nagy hányaduk munkából él, dolgoznak azért, hogy a családjukat el tudják tartani.
Megjegyezte: a jobbikos képviselőknek is fontos most a nemzetiségek sokszínűsége, ugyanakkor az az ideológia, amit aktuálisan képviselnek, számára nem valós.
   
Amikor Farkas Félix felidézte, hogy 1991-ben egy jobbikos politikus bántalmazott egy mozgássérültet, bekiabálás hallatszott a jobbikos padsorokból, elhangzott a "bűnöző" kifejezés. Farkas Félix erre reagálva - tegezve Bencsik Jánost - feljelentést helyezett kilátásba a jobbikos képviselővel szemben.
   
Bencsik János egy későbbi felszólalásában kifejtette: ő nem Farkas Félixet, hanem azt a férfit nevezte bűnözőnek, akivel 1991-ben Sneider Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke összeverekedett.
   
Felszólította Farkas Félixet, hogy "a nácizás és a kollektív megbélyegzés" eszközével ő se éljen, ha az utóbbit várja el a képviselőktől.
   
Frakciótársa, Szilágyi György a romák felzárkóztatásának egyik legfontosabb eszköze, az Út a munkához program említését hiányolta a tárgyalt beszámolóból. Hozzátette: a roma szószóló egyszer sem tette szóvá a Házban, hogy a romák felzárkóztatására, integrációjára szánt pénzek "jelentős része hova tűnik el", és nem kérdezte a kormányt arról, "vajon miért egy bűnözőre bízzák a romák felzárkóztatását". Farkas Flórián egy köztörvényes bűnöző, ezt ön is tudja - jelentette ki, hozzátéve, Farkas Flóriánt többször ítélték el, börtönben is ült, a kilencvenes években pedig köztársasági elnöki kegyelemmel mentesült egy büntetés alól.

ECHO TV – A nemzet hangja - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ