Cropped landscape
Belföld
Csak a buszsofőr lélekjelenlétén múlt, hogy most nem tragédiáról beszélünk
2019-02-2007:37
A veszélyes manőver az utakon a sofőr értékítéletén és kockázatvállalásán múlik – hívta fel rá a figyelmet Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus az ECHO TV Jó reggelt című műsorának szerdai adásában. Egy nagyobb lóerejű autóval hamarabb be lehet fejezni egy előzést, de a probléma akkor adódik, ha a vezető nem méri fel helyesen, hogy ez meddig tart.
A napokban újabb hajmeresztő felvétel került ki az internetre. Egy kisbusz sofőrje Adony és Ercsi között szabálytalanul, a záróvonalon előzött és csak a másodperc törtrészén múlott, hogy nem rohant bele egy gyermekeket szállító buszba.

Zerkovitz Dávid felhívta rá a figyelmet, az emberi szervezetet alapvetően nem autózásra, hanem gyaloglásra és futásra tervezték, vagyis a vezetést igenis meg kell tanulni.

A közlekedéspszichológus kiemelte, 

az emberek csaknem háromnegyede úgy tartja, hogy jobban vezet az átlagnál s ez is vezethet tragédiához.
Arra a felvetésre, hogy mekkora felelőssége van a munkaadóknak abban, hogy sürgetik a sofőrjüket, Zerkovitz Dávid elmondta, ha a főnökök stresszhelyzetet okoznak a dolgozójuknak, akkor drasztikusan nőhet a reakcióidő, a kockázatvállalás, a helyzetértékelés és csökken a figyelem megosztás is.

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ