Cropped landscape
Belföld
Bauer Béla: Komolyan kell foglalkozni a társadalmi értékekkel
2019-02-2021:06
A 24. órában vagyunk, de még mindig van esélye Európának arra, hogy megelőzze a küszöbön álló demográfiai katasztrófát – állítják a szakértők. A közép-európai régió és Magyarország számára ráadásul létkérdés a népességfogyás megállítása, hiszen az ENSZ adatai szerint a világ egyik leggyorsabban csökkenő népessége lehet a miénk. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy ha a visegrádi kormányoknak nem sikerül rövid időn belül visszafordítani a népességfogyást: Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország lakossága 13 százalékkal csökkenhet 2050-re. A helyzet valóban riasztó, de nem reménytelen. Bauer Béla szociológus az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában elmondta: a mostani 50 fölötti korosztályhoz tartozók jóval többen lehetnének.
Bauer Béla kifejtette: ez azért van, mert 1961 és 1973 között volt olyan esztendő, amikor több művi vetélés volt Magyarországon, mint ahány szülés.
Volt olyan év, hogy 130-140 ezer szülésre, 180-190 ezer művi vetélés sorolódott
- fogalmazott. Hozzátette: azért kell visszalépni az időben, mert ha kevés gyerek születik, akkor még kevesebb utód várható. 

Bauer Béla kiemelte: komolyan kell foglalkozni a társadalmi értékekkel. Például, hogy érték-e ma gyereket szülni vagy van-e olyan karrier a hölgyek részéről, amelyben a gyermek születése és felnevelése értékként jelenik meg.
Az elmúlt ötven évben ezek folyamatosan szorultak háttérbe Közép-Európában is és abban a nyugat-európai térben is, mely 1990 után mintát jelentett Magyarország számára
- tette hozzá.

Bauer Béla elmondta: a V4-országok közül először Csehországban születtek meg azok a döntések, melyek egyfajta garanciaprogramot jelentettek a gyermeknevelésre.
2005-ig 1,3 környékén volt a csehországi gyermekszületés és a törvények meghozatala után lassacskán elérte az 1,9-et.
Kiemelte: Magyarországon lassabb ez az emelkedés. Talán azért, mert itthon újra el kell fogadni, hogy a gyermek mennyire fontos - tette hozzá. 

Úgy véli, Magyarország pozitív példát mutatott az 1967-1968-ban bevezetett GYES-sel. 
Ennek egyik oka a kapun belüli munkanélküliség volt, a másik pedig, hogy ott volt a társadalom értékrendszerében a család fontossága.
M. Dobos Marianne azon kérdésére, mennyire segítheti a mostani családvédelmi program a kívánt gyermekek megszületését Bauer Béla úgy fogalmazott: az általunk ismert és tervezett törvények legalább a GYES mértékéhez hasonló, ha nem nagyobb mértékű változást okozhatnak az emberekben. Szerinte a gyermekneveléshez kapcsolódó értékek, mint a munka, a felnevelés, a dolgok átadásának fontossága és hogy van folytatása mindannak, amit elkezdenek, jóval fontosabbnak tűnnek a társadalmi értékrendszerekben, mint az egyszeri alkalommal odaadott pénz.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ