Cropped landscape
Belföld
A munkáltató akár a privát készülékbe is belenézhetne, de csak a munkával összefüggő adatokba
2019-02-2008:15
Ha a munkaszerződés másképp nem rendelkezik, akkor lesz tilos a munkahelyi gépeken, laptopokon, tableteken, mobiltelefonokon a magáncélú internetezés – hívta fel rá a figyelmet Ormós Zoltán internetjogász az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában annak kapcsán, hogy az Európai Unió adatvédelmi szabályozása miatt változhat a munkahelyi számítógépek használatának szabályozása.
Ormós Zoltán közlése szerint a GDPR uniós adatvédelmi rendelet egyes részletszabályainak a magyar jogszabályba ültetéséről van szó. A szabályozás nem csak a Munka törvénykönyvét, hanem 82 darab törvényt érint.

A szakértő kiemelte, a jogszabály kiterjed majd a céges szerverekhez kapcsolódó mobiltelefonokra, asztali gépekre.

A munkáltató feloldhatja majd a tiltást, ugyanakkor ismerjük a magyar cégeket, az, hogy ez bekerüljön egy munkaszerződésbe nem fog olyan gyorsan átmenni, tehát a tiltás ott lebeg majd a törvény elfogadása után 

– ismertette.

Ormós Zoltán hozzátette, a törvényjavaslat része, hogy a munkaviszony teljesítése során használt privát eszközökre is kiterjedhet a munkáltató ellenőrzési joga.

A privát gépek magáncélú tilalma nem áll fenn, de az ellenőrzési jog fennáll. Tehát, ha a privát eszközt használjuk munkaeszközre, akkor tűrni kell azt is, hogy a közben a céges e-mail fiókba belelát a szerver 

– hívta fel rá a figyelmet a szakértő.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ