Cropped landscape
Belföld
A fiatal családosok akár több tíz millió forint állami támogatással vehetnek lakást
2019-02-2006:26
Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival. Ha a házaspárnak három gyermeke születik, akkor a vissza nem térítendő juttatások és a kedvező kölcsönök segítségével mindez havonta mindössze néhány tízezer forintos, hosszú távon kiszámítható törlesztőösszeggel terheli a családi kasszát - írja a Magyar Nemzet.
Eddig is számos módon segítette az állam a gyermeket vállalók otthonteremtését, de a miniszterelnöki évértékelőn bejelentett új lehetőségekkel családok újabb tízezrei előtt nyílnak ki a kapuk vagy szélesednek a lehetőségek.

A családvédelmi akcióterv hét pontjából három segíti közvetlenül vagy közvetetten az otthonteremtést: a fiatal házasok életkezdési kölcsöne, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) melletti hitellehetőség kiterjesztése a régebbi építésű, használt ingatlanokra, valamint a fennálló jelzáloghitel-tartozás eddiginél is jelentősebb mértékű csökkentése.
Ezeket ügyesen kombinálva egy három gyermeket tervező fiatal pár akár 35 millió forintot fordíthat otthonteremtésre, amelyből kedvező esetben csak 15 milliót kell visszafizetnie – pontosabban ez utóbbit is csak a gyerekek születésekor leírt milliókkal csökkentett mértékben.

A tízmillió forintos, nullaszázalékos kölcsön felhasználásában az eddig ismert részletek alapján semmiféle megkötés nem lesz, így az lakásvásárlásra, -felújításra, építkezésre vagy lakáshitel elő- és végtörlesztésére, sőt meglévő hitel kiváltására is használható lesz.

Ha a házaspárnak idővel három gyermeke születik, a kölcsönt pedig nem sokkal az első gyermekük születése előtt veszik fel, akkor akár csak néhány tíz-, esetleg százezer forintot kell belőle visszafizetniük.

A törlesztést ugyanis az első utód születésekor három évre felfüggesztik, a másodiknál újabb három évre felfüggesztik, egyúttal harminc százalékot leírnak belőle, a harmadik születésekor pedig teljes egészében elengedik a család tartozását.

A Bank360 a hitel havi törlesztőrészletét 41 600 forintra becsülte – feltételezve, hogy a teljes tízmilliós összeget felveszi a pár. A pénzügyi szakportál felhívta a figyelmet, hogy ha valaki a teljes fennálló jelzáloghitel-tartozását rendezni tudja az életkezdési támogatással, máris tehermentesítette a fedezetként felajánlott ingatlant.

Aki a gyerekvállaláshoz kötődő megoldást választja, még a legkedvezőbb piaci hitelekkel szemben is havonta 20-25 ezer forinttal jobban jár. A második vagy negyedik (és többedik) gyerek megszületésekor a tőketartozásból leírandó egymillió forint a havi törlesztőrészletet mintegy hétezer forinttal, a harmadik gyerek születésekor igényelhető négymillió forint elengedés több mint harmincezerrel csökkenti bármilyen hitel további törlesztőrészletét.

A csokos hitel használt ingatlanokra történő kiterjesztése azt jelenti, hogy lényegében elenyésző önerővel saját lakáshoz juthat egy fiatal család. 

Már a kétgyermekeseknek felvehető tízmillió forint a vissza nem térítendő 1,43 millióval kitehet egy önálló lakást, de akkor még nem is számoltunk az életkezdési kölcsön újabb tízmilliójával.
Mindenesetre az Ingatlan.com elemzése szerint a mintegy 11,5 millió forint nemcsak kisebb településeken, de több megyei jogú városban – Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, Békéscsabán, Miskolcon, Kaposvárott és Szolnokon – akár önmagában kiteszi egy lakás árát. Debrecenben és Győrött mintegy 30 négyzetmétert jelent, a fővárosban pedig 15-20 négyzetmétert, vagyis plusz egy tágasabb vagy két kisebb szobát. (Ha a kétgyerekes család csokot igényel, legalább 50 négyzetméteres lakásba kell költözniük – a szerző.).

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője pedig úgy vélekedett, hogy akár száz százalékban állami támogatásból lakáshoz juthatnak a három gyermeket vállaló fiatal házasok, amennyiben kombinálják az újonnan bejelentett tízmillió forintos hitelt a csokkal.

– A miniszterelnök által bejelentett családvédelmi intézkedések érdemben hozzájárulhatnak a családok lakáskörülményeinek javításához – közölte a Magyar Nemzettel a Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE).

Mint kiemelték, 

a szabad felhasználású kölcsön vissza nem térítendő támogatássá válhat, ezért ez új lakás vásárlása vagy építése esetén hasonló nagyságrendű támogatást jelent, mint a 2019 után megszűnő kedvezményes forgalmi adó. 
A TLE jó iránynak nevezte, hogy a kormány a támogatások feltétele közé beveszi a legális munkavégzést.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ