Cropped landscape
Krónika
Razzia: Vádat emeltek a pásztói csecsemőgyilkos nő ellen
2019-02-1920:59
Vádat emeltek a pásztói csecsemőgyilkos nő ellen. A 35 éves anya különös kegyetlenséggel végzett újszülött gyermekével. Az ECHO TV Razzia című műsorának stábja utánajárt a részleteknek.
2018. január elsején brutális csecsemőgyilkosság rázta meg Pásztót és az egész országot. A 35 éves H. Mónika három gyermeket nevelt, aztán újra várandós lett. Az utóbbi gyermeket nem tervezte. Terhességét mindvégig titokban tartotta és gondoskodott róla, hogy ne derüljön ki. A pásztói Kövicses-patak egyik hídja alatt adott életet gyermekének. Az újszülöttet hidegvérrel fejbe verte, majd végtagjait és fejét a nála található késsel levágta.

Eddig előzetesben várta büntetését, most azonban a bíróság úgy döntött, hogy házi őrizetbe helyezi. Az ügyészség vádat emelt ellene 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

Deák Bertold, a Nógrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője a Razziának elmondta: amikor 2018. január elsején hazafelé tartott, akkor útközben érzékelte, hogy elfolyt a magzatvize és megindult nála a szülés. Ekkor történt, hogy Pásztón a Kövicses-patak hídja alá ment és ott adott életet egy egészséges fiúgyermeknek. Az újszülött megszületése után egy ideig még a város belterületén sétált, a gyermeket a ruházatához szorítva elrejtette, majd pedig visszament a híd alá és ott oltotta ki a csecsemő életét.

Kitanics Márk, igazságügyi pszichológus szakértő kifejtette: számtalan oka lehet annak, ha egy anya el akarja titkolni a terhességét. Az egyik, hogy nem abban a családban fogant meg a gyermek, amely családban születni fog. Akár az is lehet az oka, hogy túl sok gyermek van vagy el akarja titkolni a hatóságok elől.

Előfordulhat az is, hogy valamilyen pszichotikus, elmebeteg állapot áll a háttérben
- emelte ki.

Kitanics Márk azzal kapcsolatban, mi vezethet odáig, hogy egy anya a saját gyermekét meggyilkolja úgy fogalmazott: erre is több okot tudunk mondani. Az egyik lehet itt is a pszichotikus állapot, melynek kapcsán úgy érzi, hogy azt a csecsemőt neki fel kell darabolni, mert ezzel valamilyen külső tényezőnek kedvez. Hozzátette: emögött teljesen racionális ok is meghúzódhat. Például azt gondolja, ha elmebetegnek tetteti magát, akkor később nem büntetik meg.

Kitanics Márk elmondta: az anyai ösztönök sok esetben nem működnek.

Látjuk, hogy a gyermekeket bántalmazzák, szexuálisan abuzálják és az anya nem szól bele vagy ő maga az elkövető.
A szakértő kiemelte: vannak a bántalmazásnak úgynevezett rizikófaktorai. Például, hogy elsőszülött gyermek, nem kívánt terhességből származik vagy akár hiányoznak azok a csecsemővonások, melyek aranyossá tesznek egy gyermeket.
Ilyen esetekben megnő annak a lehetősége, hogy a gyermek bántalmazott lesz.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Razzia
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ