Cropped landscape
Belföld
Gyors döntésre készül a Ház az új családtámogatásokról
2019-02-1806:23
Az Országgyűlés a hétfőn kezdődő ülésével nyitja meg tavaszi ülésszakát. Az ellenzék a decemberihez hasonló akcióra készülhet, a kormánypártok visszautasítják az újabb provokációt. A kormány még februárban a Ház elé terjeszti a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges jogszabály-módosításokat.
Kövér László, az Országgyűlés elnökének napirendi javaslata alapján a tavaszi ülésszak hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Legutóbb az őszi ülésszak Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával vette kezdetét. Kocsis Máté a parlament tavaszi ülésszaka kapcsán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról számolt be, hogy a családvédelmi akcióterv hét pontja várhatóan érinti majd a költségvetési és az egészségbiztosítási törvényt, a munka törvénykönyvét, valamint az adótörvényeket. A vonatkozó indítványokat akár még februárban benyújthatja a kormány.
 
Kocsis Máté azt is leszögezte: a kormánypártok nem fognak felülni az ellenzék esetleges provoká­ciójának, inkább olyan döntéseket hoznak, amelyek Magyarország érdekében állnak. A Propeller.hu és a Népszava egybehangzó információi szerint az ellenzéki pártok pénteken egyeztettek egymás között arról, hogy a nyitónapon milyen látványos akcióval hívják fel magukra a figyelmet.

Ellenzéki lapinformációk szerint a hétfőre tervezett akciónak a nyitóülésen minden bizonnyal részt vevő Orbán Viktor lesz az egyik „alanya”, hasonlóan a legutóbbi incidenshez. Az ellenzék december 12-én már súlyosan megzavarta az őszi ülésszak utolsó ülésnapját, akadályozva a levezető elnök és a kormánypárti képviselők, kormánytagok munkáját.

A hétfői ülésnapon három új képviselő is esküt fog tenni: a kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik. A Ház ezt követően szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2017-es beszámolói­ról, az ezekről szóló vitákat ugyanis már tavaly lezárták.

A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi ügyeikben. Az interpellációkra ezúttal is két óra, míg az azonnali kérdésekre hatvan perc áll majd rendelkezésre. A parlament tavaszi idényének első kéthetes ülése február 25-én, hétfőn ér véget. Az utolsó ülésnapon a második héten megszokott kérdések és azonnali kérdések hangozhatnak el.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ