Cropped landscape
Belföld
Kínos helyzetbe került Timmermans a nácikkal szövetkező MSZP kongresszusán
2019-02-1706:43
Szombaton tartotta az eltűnőben lévő MSZP a kongresszusát, ahol döntöttek a párt EP-listájáról. Ahogy azt a Pesti Srácok előre megírta, Tóth Bertalan lett az MSZP listavezetője, és nem Ujhelyi István. Felszólalt a bevándorláspárti, Soros megbízható szövetségesének számító Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke is. A látogatása azért is érdekes, mivel annak az MSZP-nek vett részt a kongresszusán, amely most készül a modern magyar politikatörténet leggusztustalanabb és legelvtelenebb szövetségének a megkötésére, a folyamatos náci botrányokkal lebukó Jobbikkal. Timmermans pénteken azt mondta az Origónak, hogy magát tartja az egyik legnagyobb antiszemitizmus elleni harcosnak Európában, és továbbra is fel fog lépni mind a nyílt, mind a rejtett antiszemita beszéd ellen, amit vezető politikusok folytatnak. Ez ellentmondásban volt Tóth Bertalan szavaival, és ez az ellentmondás a kongresszuson is megmaradt. Kérdéses tehát, hogy Timmermans ezt mennyire gondolja komolyan. Az eddiginél egyértelműbb állásfoglalást kell tennie. 
Nehéz időket él meg az MSZP, hiszen három hónappal az EP-választás előtt mindössze 12 százalékon áll a biztos pártválasztók körében a legutóbbi Závecz Research által készített közvélemény-kutatás szerint. 
Ez igen halvány eredmény. De nem áll sokkal jobban az MSZP újdonsült szövetségese, a folyamatosan náci botrányokkal lebukó Jobbik sem: a két, végletekig leszerepelt párt együttesen is mindössze csak a felét érné el a kormánypártok népszerűségének.
 
A Pesti Srácok előre megírta azt is, hogy a pénteki választmányi ülésen az a döntés született, hogy nem Ujhelyi István vezeti a szocialisták listáját, hanem a párt jelenlegi elnöke, Tóth Bertalan. Ujhelyi pedig csak a második lesz, a számos botrányos ügye miatt. A Pesti Srácok szerint a szocialisták választmányi ülésén is kirajzolódott, tisztában vannak helyzetükkel és világosan látják, óriási bukás lesz a pártnak az Európai Parlamenti választás. 

Úgy számolnak, hogy nekik egy alacsonyabb részvétel kedvezne, ugyanakkor elismerik, hogy a Fidesz kiválóan mozgósít, így 50 százalék körüli részvételre számítanak, illetve arra, hogy legjobb esetben is két képviselőjük lehet majd az EP-ben, így Ujhelyi István jövője is kérdéses. 
Szombaton Tóth Bertalan azt állította, hogy nem megy Brüsszelbe, csak a listát vezeti. Ez persze egyfajta átverés, de úgy tűnik a székéhez foggal-körömmel ragaszkodó Ujhelyi ennyire vállalhatatlan.
 
Az MSZP-t, ahogy a teljes ellenzéket valójában már Gyurcsány Ferenc irányítja, ahogy az a néhány nappal ezelőtti zavaros programtervezetéből is kiderült. 
 
No, de visszatérve Soros megbízható szövetségesének, Frans Timmermansnak a látogatására, kérdés, hogy hogyan magyarázza az európai közvélemény felé Timmermans, 
hogy egy olyan párt kongresszusán vesz részt, amelyik jelenleg a számos náci, antiszemita botrányával lebukott Jobbikkal tervezi megkötni a modern magyar történelem legelvtelenebb és leggusztustalanabb érdekházasságát.
Timmermans pénteken az Origónak tett nyilatkozatában azt mondta az ügy kapcsán, hogy
én vagyok az egyik legnagyobb antiszemitizmus elleni harcos Európában, és ezt folytatni is fogom.
Azonban mégis felszólalt a Jobbikot most már hetek, hónapok óta mentegető és a velük való közös EP-listát is felvető MSZP kongresszusán.

Az EB sorosista alelnökének sürgősen fel kellene oldania ezt a nagyon kínos ellentmondást, ha nem szeretné, hogy rá is ráégjen a náci bélyeg. A szombati felszólalásában egy erőtlen megjegyzés volt csak arról, hogy ha ő lenne az Európai Bizottság elnöke, akkor nem szövetkezne a szélsőjobboldallal. 
 
Mindezt azután, hogy Tóth Bertalan arról beszélt, hogy teljes ellenzéki együttműködés kell. 

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan volt az is, aki január elején felvetette, hogy közös EP-listán kéne indulnia az MSZP-nek a korábban zsidókat listázni szándékozó Jobbikkal. 
Az összefogás azért is kínos, mert Gyöngyösi Márton zsidólistázó felszólalása nem az egyetlen és nem is a legutolsó antiszemita botránya a Jobbiknak. Nemrégiben kiszivárgott egy felvétel a pártelnök, Sneider „Roy” Tamás esküvőjéről, amelyen a pártelnök felesége náci karlendítéssel üdvözölte az egybegyűlt tömeget. 

Hatalmas botrány lett abból is, hogy a most már az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely élő adásban kezdte el mentegetni a Jobbik számos antiszemita botrányát, 
többek közt Gyöngyösi zsidókat listázni szándékozó felszólalásáról azt mondta, hogy szerinte az nem volt nácizmus.

Ronald S. Lauder is felszólalt az MSZP és a Jobbik elvtelen összefogásával szemben 

Az MSZP-Jobbik összefogással kapcsolatban Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője korábban azt nyilatkozta
 
Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg, és ilyen ideológiát követett. 
 
A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. 

Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám gyakorlatilag semmit nem tett azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak. 
A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint a Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére. Lauder szerint, amíg ez nem történik meg, 
a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig a nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele. 
Ronald S. Lauder azt mondta, aggódik amiatt, hogy a nyíltan antiszemita Jobbikkal együttműködnek az ellenzéki pártok.
 
Timmermans budapesti fellépése ezt az aggályt nem oszlatta el, sőt, erősítette.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ