Cropped landscape
Tudomány
Egyedülálló munka – Nógrád megyében lehet a fővárosi hévizek forrásvidéke
2019-02-1716:51
Egyre biztosabbnak látszik, hogy Nógrád megye felszíne alól erednek a Budapest gyógyvizeit tápláló hévízi források. A Jenei-patak vize, amely 2014-ben egy suvadás alkalmával egyszerűen eltűnt a föld alatt, valójában egy a mélyben rejlő vízhálózatot táplált, amely valószínűleg a fővárosi hévizek forrásvidéke - számolt be az ECHO TV Híradója.
A Szent Borbála kutatóakna, a Nógrád megyei Bánk mellett található. Szenthe István geológus és csapata négy éve, saját anyagi forrásból, kétkezi munkával végez fúrást ezen a területen. A kutató meggyőződése szerint a Jenei-patak vize, amely 2014-ben egy suvadás alkalmával egyszerűen eltűnt a föld alatt, valójában egy a mélyben rejlő vízhálózatot táplált, amely valószínűleg a fővárosi hévizek forrásvidéke.

A Bánk mellett folyó kutatásokat szinte teljes egészében saját pénzügyi forrásokból fedezi a csapat. Az évek során a helyi önkormányzat mellett akadt ugyan néhány támogató, egy jelentős áttöréshez elegendő pénzt ugyanakkor eddig nem sikerült összegyűjteni. Pedig a környék egyre népszerűbb a turisták körében is.

A Szent Borbála akna jelen pillanatban 23 méter mély. A kutatók most oldalirányban követik az eltűnő víz útját a föld alatt. Munkájuk egyedülálló Magyarországon.
ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ