Cropped landscape
Belföld
Káros a szülő 1 és a szülő 2 elnevezés
2019-02-1508:05
Amikor egy kisbaba világra jön, akkor az anya és az apa is megszületik, illetve megszületik a család, ezek szilárd identitások, amelyek konkrét jelentéssel bírnak – így reagált Horváth Zsófia viselkedéselemző az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában arra, hogy egy jogszabály értelmében a francia iskolákban ezentúl a szülőket nem anyának és apának fogják hívni, az új hivatalos elnevezés ugyanis szülő 1 és szülő 2 lett. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy volt már a történelem folyamán hasonló intézkedésre példa.
Horváth Zsófia kiemelte, azzal, hogy a kismama anyának, vagy az újdonsült édesapa apának szólíttatja magát nagyon fontos a saját szerepe megélése szempontjából.

Most, hogy ezeket a neveket elveszik, gyakorlatilag az identitásuktól fosztják meg az anyát és az apát, vagyis azt mondhatjuk, hogy ez káros 

– emelte ki.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy mi állhat egy ilyen döntés hátterében, Horváth Zsófia valószínűsítette, hogy egy félresikerült próbálkozás történik arra, hogy elkerüljék a diszkriminációt. Kiemelte, a homoszexuális párok esetében is anya és anya, vagy apa és apa nevelik a gyerekeket, vagyis a franciaországi jogszabálynak ezáltal el is bukott a logikája.

A viselkedéskutató felhívta rá a figyelmet, volt már ilyenre példa a történelemben, amikor a nácik elvették a zsidó emberek neveit, akik helyette számsort kaptak.

Akkor is gyakorlatilag arról volt szó, hogy megfosztották őket a neveiktől és az emberi méltóságuktól. Elvették tőlük az identitásukat, kaptak egy semleges üres számot. Most is egy számozott nevet kapnak az anyák és az apák 
– jelentette ki Horváth Zsófia.

A viselkedéskutató üdvözölte, hogy hazánkban az anyák és az apák védve vannak, hiszen a család intézményét az Alkotmány alkotmányos jogokkal védi.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ