Cropped landscape
Gazdaság
Hamarosan 10 ezer milliárd forintos ágazat lesz az autóipar hazánkban
2019-02-1509:35
Magyarország nem fenyegetésként, hanem lehetőségként tekint a keletről érkező beruházásokra – hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a japán tulajdonú Enmech Hungary Kft. beruházását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón Budapesten. A 6,4 milliárd forintból megvalósuló beruházással Pécelen 251 új munkahely jön létre. A tárcavezető szerint az új gyár hozzásegítheti hazánkat ahhoz, hogy újabb és újabb exportrekordok dőljenek meg. 
Szijjártó Péter szerint megdőlt az a régi dogma, ami szerint a tőke csak nyugatról áramlik keletre, hogy olcsó munkaerőt keressen. ma már tisztában kell lenni azzal, hogy a tőke keletről nyugatra legalább úgy áramlik 

A világgazdaság technológiai megújulásának tempóját már legalább annyira diktálják a keletiek, mint a nyugatiak, bizonyos iparágakban pedig már keletről jönnek az új innovatív időszak technológiai megoldásai 
– emelte ki a külgazdasági miniszter. 

A korábban meghirdetett keleti nyitás politikájának az egyik legfőbb fókusza Japán. Magyarország és a távol-keleti állam az idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulóját. Szijjártó Péter szerint „az évfordulóra ráéreztek a magyar-japán kapcsolatok, hiszen soha ilyen dinamikusak nem voltak, mint jelenleg". 

160 japán vállalat van Magyarország, ezek 27 ezer magyar embernek adnak munkát és – a tárcavezető tájékoztatása szerint – sikerült elérni, hogy a legnagyobb ázsiai befektető Japán lett hazánkban. 

Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte az Enmech Hungary Kft. péceli gyárát az elektromobilitás és az önmagukat vezető autók szempontjából, hiszen az üzem autóipar számára gyárt majd alkatrészeket. A politikus az autóipar szempontjából kulcskérdésnek nevezte, hogy Magyarország az elektromobilitás és az önmagukat vezető autók fejlesztésében milyen helyet tud majd elfogadni.  

A 6,4 milliárd forintból megvalósuló beruházáshoz a magyar kormány 641 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. Pécelen legalább 251 új munkahely jön létre. 

Szijjártó Péter elmondta, már több mint 172 ezren dolgoznak az autóiparban, az ágazat termelési értéke pedig meghaladta a 8500 milliárd forintot. 

Nagyon közel van az a pillanat, amikor elmondhatjuk, hogy 10 ezer milliárd forintos ágazat lesz az autóipar hazánkban. Ennek az előszobájába már beléptünk azzal, hogy bekerültünk világ autóexportjának 90 százalékát előállító húsz legnagyobb autóexportőr állam közé 
– tette hozzá. 

ECHO TV - A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ