Cropped landscape
Belföld
Mindent letagad a Jobbik
2019-02-1406:36
Nincs mit magyarázni azon, hogy tagjaik far-hát kommandónak nevezték a nyugdíjasokat, akiket lehülyéztek egy kiszivárgott hangfelvételen — állítja a Jobbik. Varga-Damm Andrea szerint párttársai „csak Facebook-bejegyzéseket olvastak fel”. Bertha Szilvia volt jobbikos képviselő az ECHO TV Napi aktuális című műsorában arról beszélt, a Jobbikot az Orbán-fóbia tartja össze. 
Csak Facebook-bejegyzéseket olvastak fel – mondta a jobbikos Varga-Damm Andrea arra, hogy Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök és Silhavy Máté, a párthoz tartozó Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke lehülyézte és far-hát kommandónak nevezte a nyugdíjasokat, köztük saját szimpatizánsaikat. Varga-Damm szerint ezen „nincs mit megmagyarázni”.
 
Mint ismert, két jobbikos egy hangfelvételen becsmérlően beszél az időskorúakról
Mi ezeket úgy hívtuk a szakmában, hogy far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami.
Bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy »Jaj a rohadék, már megint mit mondott! Mondjátok meg ti is jól!«, és akkor oda mennek és ráírogatnak. A troll az viszonylag kevés, ezek tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek és egész nap ezt várják, hogy mikor tud…” – hallható Silhavy a felvételen. Az egyik jelenlévő, aki felajánlotta édesanyja segítségét, meg is jegyzi a felvételen, hogy „mondjuk anyukám nem hülye nyugdíjas”, mire Z. Kárpát azt feleli,
far-hát kommandó alezredese.
A nagyobbik kormánypárt szerint képmutató és felháborító, hogy a Jobbik vezetői „far-hát kommandónak” és „hülyének” nevezték a nyugdíjasokat. A Fidesz közleményében azt írta: a Jobbik nem először bukott le azzal, hogy valójában mit gondol az idősekről: lenézik őket. 
Vona Gábor korábban azt írta, hogy „szemeikben gyűlölet lobog”, a „szájukból pedig a szennyvíz folyik”, és „felhörgik a XX. század minden traumáját”. Ez a Jobbik igazi arca. Szélsőségesek és agresszívak
– közölték. 
A Jobbik bocsánatkérés helyett a kormánypártra mutogat. Közleményükben azt írták: képmutató és felháborító, amit a Fidesz művel. 
A Fidesz „sajtója” a Mi Hazánk Mozgalomtól megvásárolt, manipulált hangfelvétellel próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy 2015 óta eddig mintegy 64 ezer migránst engedtek be hazánkba, holott százmilliárdokból hazudják, hogy megvédik az országot. Ez a Fidesz igazi arca. Hazaárulók és bevándorláspártiak
– írták. 
Volner János, a Mi Hazánk képviselője úgy fogalmazott: nem lepte meg mindaz, ami elhangzott. – Ismerve a Jobbik belső viszonyait, pontosan tudom, ki miként gondolkodik
– mondta lapnak. Hozzátette: Szávay István már lemondott mandátumáról, miután kiderült, egy zsidó nő megverésével dicsekedett. Sneider Tamás pártelnök már nem fogja ezt megtenni, bármilyen botrányos dolog kerül elő róla. 
A mostani hangfelvételnél az lehet a koncepció, hogy a Jobbik inkább megmagyaráz mindent, de már bocsánatot sem kérnek semmiért
– vélekedett a képviselő. 
 
Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje a Magyar Nemzettel mindössze annyit közölt: az újabb felvétel nem változtat a Jobbikhoz való viszonyukon. 
Természetesen nem tartom elfogadhatónak
– ezt már Villám József, az MSZP nyugdíjas tagozatának elnöke mondta a kiszivárgott hangfelvételről, amelyre a szocialisták sajtóosztálya viszont nem reagált. Gréczy Zsolt, a DK képviselője szerint a Jobbik far-hát ügye pontosan annyira elfogadható, mint amennyire az, hogy Orbán Viktor holland neonácikkal fotózkodik. 
 
A lap szerette volna megtudni, miként értékeli a Jobbik nyugdíjas tagozata, hogy pártjuk hülyének tartja és far-hát kommandónak nevezi őket. Makai Tibor, a tagozat elnöke szerint azonban az a borzalmas, hogy ilyen kérdéssel kerestük meg. 
Hagyják abba
– mondta, majd megszakította a beszélgetést. 
 
Némethné Jankovics Gyöngyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnöke ellenben elítélendőnek tartja a nyugdíjasok ilyen szintű megalázását. Szerinte jóérzésű nyugdíjas felháborodik azon, amit a jobbikosok mondtak. Hozzátette: biztos sok olyan nyugdíjas van, akit mindez felháborít, de a Jobbiknak elnézi ezt is – fogalmazott. Reméli, a jövőben nem azok lesznek meghatározó szerepben, akik így vélekednek a nyugdíjasokról.

Verési módszerek 

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke azzal tett szert tekintélyre az újnácik körében, hogy speciális zsidó- és cigányverő módszert fejlesztett ki, az úgynevezett motoros verési módszert – írta a Ripost. A portál szerint ez azt jelentette, hogy két bőrfejű motoron ülve odahajtott egy cigánynak vagy zsidónak vélt járókelőhöz, akit a hátul ülő baseballütővel leütött, nemegyszer súlyos koponyasérüléseket okozva, aztán elhajtottak. A lap a Sneider vezette újnáci bandák kapcsán több ezer oldalnyi bűnügyi iratra hivatkozott. Mint írták, a történteket kötetbe rendezték, amely ma is megtalálható a Rendőrtiszti Főiskola és a kriminológiai intézet zárt könyvtárában. „A Roy nagyon kemény volt! Nem az a típusú főnök, aki csak háttérből pofázik, hogy előre, hanem mindig ott volt az élen. És igen, ha kellett, ütött! Verte a cigányokat, meg akiről azt hitte, zsidó” – vallotta egyik alvezére.

Az Orbán-gyűlölet lett a Jobbik egyetlen stabil programpontja

Az, hogy évekre visszamenően kerülnek ki hangfelvételek jobbikos politikusokról, jól mutatja a mostani Jobbikon belüli viszonyokat, kapcsolatokat – hívta fel rá a figyelmet Bertha Szilvia Értünk Értetek Egyesület elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Jobbik volt országgyűlési képviselője szerint az ellenzéki párt eljutott oda, hogy az Orbán Viktort és támogatóit gyűlölő szervezetté vált és ennek rendel ma mindent alá. Az újabb nyilvánosságra került, a nyugdíjasokat sértő felvétel kapcsán elmondta, bármelyik társadalmi réteget bántani – még ha színfalak mögött is történik – nem kifizetődő stratégia. 
Magyar Nemzet/ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ