Cropped landscape
Belföld
Lovász László: Az alapkutatást végző intézetnek meg kell maradnia
2019-02-1420:55
Az MTA elnöke is elismeri, hogy az Akadémia kutatóhálózata jelenleg nem rendelkezik érdekérvényesítő képességgel a jelentős tudományos és innovációs források megszerzésében, a kormány álláspontjával ellentétben viszont az alapkutatások megőrzésében látja ennek javítását – Lovász László erről az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt. Az Magyar Tudományos Akadémia elnöke abban is egyetért a miniszterelnökkel, hogy még hiányzik a kutatási-fejlesztési és innovációs rendszerből az az elem, amely garantálná, hogy a tudásból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen. Lovász László ugyanakkor azzal magyarázta a kutatóintézetek távolmaradását a kormány által kiírt pályázatoktól, hogy az szerintük igazságtalan. 
Lovász László elmondta: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiírt egy nyílt pályázatot, amely azt jelenti, hogy az MTA-nak együtt kell pályázni egyetemekkel és egyéb állami kutatóintézetekkel.
Önmagában szívesen kiállunk egy ilyen versenyre, de ha nekünk a pályázatból az alapköltségeket kell fizetni, más pályázók pedig beígérhetnek csodálatos tudományos teljesítményeket, akkor ez nem egy igazságos pályázat
- emelte ki.

Orbán Viktor nyílt levelében kitért arra is, hogy Magyarországon a tudományos munka feltételei érzékelhetően javultak, de még hiányzik az az elem, amely garantálná, hogy a tudásból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen. A nemzetközi innovációs rangsorok azt mutatják, hogy Magyarország az európai országok között a gyengébben teljesítők között foglal helyet. Ezért egy felelős kormánynak lépnie kell. Ezzel kapcsolatban Lovász László úgy fogalmazott: ebben teljes mértékben egyetért a miniszterelnökkel.
Mi magunk is tartottunk egy rendkívüli közgyűlést decemberben, ahol felvázoltunk egy lehetséges módszert arra, hogy miként lehet az alapkutatásokat, melyek európai mércével mérve is versenyképesek, jobban becsatornázni az alkalmazott kutatások és azon keresztül az innováció és gyártás felé
- fogalmazott.

Tóth Kriszta azon kérdésére, milyen javaslata van az akadémiának arra vonatkozóan, hogy a gazdasági hasznot hozó kutatások száma megnövekedjen Lovász László elmondta: azt javasoltuk, hogy a kutatóközpontok, melyek némelyikében vannak alkalmazott kutatásokat végző csoportok is, telepítsünk további intézeteket és csoportokat, melyek az alapkutatás során fölhalmozódott tudást, ismeretanyagot és az onnan kijövő új eredményeket tovább tudják vinni.
Az alapkutatást végző intézetnek meg kell maradnia, mert szükség van rá.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ