Cover
Gazdaság
Kovács Pál: A csúszás ellenére sem fog többe kerülni a Paks II. beruházás
2019-02-1420:22
Magyarországon soha nem volt még ekkora áramfogyasztás, mint most - erről beszélt Kovács Pál az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár elmondta a Paksi Atomerőművön kívül Magyarország támaszkodhat a Mátrai Szénerőműre, valamint a megújuló energiaforrásokra. Paks II. beruházás csúszásáról szólva az államtitkár kijelentette: a belső határidők változhatnak, ez azonban nem jár költségnövekedéssel.
A gazdasági növekedéssel az áramfogyasztás növekedése kölcsönös viszonyban van. Ha a gazdaság fejlődik, akkor az áramfogyasztás is növekszik. Magyarországon most akkora az áramfogyasztás, amekkora még sosem volt - magyarázta Kovács Pál. 

A hazai energiatermelés több mint 50 százalékát adja a Paksi Atomerőmű, azonban ezen felül támaszkodhatunk a Mátrai Szénerőműre, ami szintén az ellátásbiztonságban komoly szerepet játszik, mivel hazai forrást használ fel. Valamint a megújuló energiaforrások, amelyek a jövő energiaforrása - tette hozzá az államtitkár. 

Kiemelte, a kormány támogatja a megújuló energiaforrásokat is, de ezt nem mindegy, hogy milyen áron teszi. Ahogyan a magyar fogyasztó zsebének sem mindegy, hogy a rezsicsökkentést tudjuk-e folytatni vagy sem.
Paks II. beruházás csúszásáról szólva az államtitkár kijelentette: 

mivel fix áras szerződést kötöttünk a Roszatommal, ezért nem beszélhetünk költségnövekedésről. A belső határidők változhatnak és azon belül a finanszírozás megoldásaiban is lehet átütemezés, de maga a szerződés megvédi a magyar felet, abban, hogy ez fix áras szerződés és nem fog többe kerülni.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ