Cropped landscape
Gazdaság
Jelképes önerő is elég lesz a lakáshoz
2019-02-1208:15
Jelentős hatásuk lesz a lakáspiacra az újonnan bejelentett családvédelmi és otthonteremtési lépéseknek. Az elmúlt évek lakásdrágulása a korábban tulajdon nélküli fiatal párokat hozta a legnehezebb helyzetbe, az új támogatási formák a szakértők szerint most nekik jelenthetik a legnagyobb segítséget.
Vissza nem térítendő milliós támogatássá alakítható, eleve nagyon kedvező feltételű hitelek – nagyjából ezzel lehetne összegezni a családvédelmi akcióterv otthonteremtésre szolgáló új lehetőségeit, amelyek a tervek szerint július 1-jétől lépnek életbe. 
 
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető, államilag kamattámogatott hitel sokak régi vágyát hivatott szolgálni azzal, hogy már meglévő, használt lakás vásárlására is fordítható lesz az eddig csak új építésűre felhasználható 10-15 millió forintos kölcsön.

Az életkezdési támogatás tízmillió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönt jelent, amely szintén kedvező lehetőséget nyújt lakásvásárlásra, miközben a gyerekvállalással a törlesztése is felfüggeszthető, sőt három gyerekkel a fennmaradó tartozást végleg elengedi az állam. 
 
Meglévő jelzálog-fedezetű lakáshitelt lehet csökkenteni új gyermek születésekor: 

ez július 1. után már a család második gyereke esetén is egymillió forint előtörlesztést jelent, a harmadiknál négymilliót, minden további újszülöttnél pedig újabb egy-egy milliót. 
– Közvetett módon szinte valamennyi bejelentett családtámogatási forma kihat a lakáspiacra, de a legnagyobb ereje a csokhoz felvehető hitel kiterjesztésének lesz – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte nagyon fontos, hogy az államilag támogatott kölcsön jóval szélesebb körnek elérhető, mivel a kisebb kamatláb és törlesztőrészlet azt jelenti, hogy kevesebb jövedelem is elegendő a banki elbírálásnál.

A lakáspiac négy-öt éve tartó drágulásának vesztesei főként azok, akiknek korábban nem volt ingatlantulajdonuk. Balogh László szerint az akcióterv az ebben a cipőben járó, családalapítás előtt álló fiataloknak óriási lehetőséget nyújt, hiszen sokan eddig azért nem tudtak saját lakást venni, mert bár munkájuk volt, de tőkéjük nem.

– Ezek Budapesten is érezhető támogatások, még úgy is, hogy a kínálati átlagos négyzetméterár ott már 600 ezer forint fölött jár. Legalább egy pluszszobát és kevesebb kompromisszumot jelenthet mondjuk egy kis garzonból továbblépve – mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy az új hitellehetőségekkel vidéken minimális önerővel lakáshoz tudnak jutni a családok.

Noha a használt ingatlanok iránti keresletet egyértelműen élénkíteni fogja az intézkedés, és ezáltal az árak is emelkedhetnek, de Balogh László szerint a fővárosban azért van egy bizonyos plafon, amelyet már nem fognak túllépni az átlagárak.

– A használt lakásokra bővített kedvezményes hitel lehetősége szociális szempontból sokat segíthet a gyerekes családok azon rétegén, amelyek eddig nem tudtak vagy nem mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni – állapította meg gyorselemzésében a Duna House (DH), amely szerint újabb nagy lökést adhat az ingatlanpiacnak a bővítés.

Az egyre növekvő számú építkezések ellenére az adásvételek jelentős része ugyanis a használt lakások piacán zajlik: a statisztikai hivatal adatai szerint 2018 első három negyedévében például az eladott lakások csupán 3,4 százaléka volt új építésű.

Az elemzés kiemelte, hogy a piaci kamatozású kölcsönökhöz képest akár két, két és fél millió forinttal kedvezőbb lehet az államilag támogatott hitel.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ