Cropped landscape
Gazdaság
Más dimenzióba lép a gabonafeldolgozás Magyarországon
2019-02-1111:41
Egy újabb mérföldkőhöz ért a magyar élelmiszeripar, más dimenzióba lép a gabonafeldolgozás Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a VIRESOL Kft. új búzafeldolgozó üzemének ünnepélyes átadásán a Heves megyei Visontán. Az üzem kizárólag hazai beszállítóktól származó GMO-mentes búzát fog feldolgozni, világszínvonalú, környezetbarát technológiával és hulladékmentesen. A kormányfő beszéde előtt Mészáros Lőrinc vállalkozó bejelentette, hogy a gyár 700 családnak ad majd megélhetési lehetőséget. 
Orbán Viktor hétfői gyáravató beszédében kiemelte, Magyarország a világ jelentős búzaexportőrei közé tartozik. 

Ez az üzem negyedmillió tonna búzát tud majd feldolgozni, ami azt jelenti, hogy egy jó termésű évben a kivitelre szánt búza egytizedét 
– ismertette a miniszterelnök. 

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy a visontaihoz hasonló üzemek épüljenek, hiszen így a magyar gazdák kevésbé lesznek kiszolgáltatva a világpiac ingadozó árainak. Hozzátette: 

a cél az, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot. 
A miniszterelnök beszédében kitért a GMO-vitára is, és közölte, 

Magyarország nem akar génmódosított élelmiszereket a polcokon látni, ez a gyár pedig garanciát jelent erre. 
Az új búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes olyan keményítőt előállítani, ami nem tartalmaz glutént. Orbán Viktor közlése szerint 

a gluténmentes keményítő előállításának folyamatosan nő a piaca, s ami ennél is fontosabb, hogy számos ember életét is meg lehet könnyíteni vele.
A beruházás 33 milliárd forintba került, ehhez a magyar kormány 6,2 milliárd forinttal járul hozzá. Az önerő közel 30 millió euró volt, a fennálló maradék részt hitelből lehetett megoldani. 

A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc elmondta, a beruházás azért esett Visonátra, mert a VIRESOL Kft. úgy gondolta, a térségben megfelelő munkaerőt lehet alkalmazni versenyképes bérekkel. 

A gyárnak iszonyú nagy energiaigénye van, de ezt sikerül megoldani a Mátrai Erőmű révén – közölte. 

A gyár csaknem 700 családnak ad majd megélhetési lehetőséget. 
A feldolgozásra szánt 250 ezer tonna mindenféleképpen Magyarországról kívánják beszerezni – közölte Mészáros Lőrinc. 

Tóth Anett, a VIRESOL Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, fontos ipartörténeti nap a mai, az üzem a hazai innovációt és szakértelmet bizonyítja. Azt mondta, a sikeres működéshez minden szükséges előfeltételt megteremtettek, az iparágban elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák. 
    
Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Mátraalján élők büszkék az értékeikre, a földjükre, azt tisztelik és becsülik, aki erre építve értéket teremt, munkát ad. 
        
A VIRESOL a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója, termékeiket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is gyártanak. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén lehet találkozni: megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig 

A miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétett egy videót az eseményről:
ECHO TV - A nemzet hangja - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ