Cropped landscape
Tudomány
Egy kosárlabda méretű szikla csapódott a Holdnak a legutóbbi holdfogyatkozás során
2019-02-1008:31
Szakértők és amatőr csillagászok az erről készült képeket és videókat vizsgáltak a becsapódásról.
Több ezer ember követte figyelemmel a legutóbbi teljes holdfogyatkozást január 21-én, amikor valami hirtelen, nagy villanással a holdnak csapódott. Most szakértők és amatőr asztronómusok véletlenszerű fotókat használnak az ütközésről, hogy meghatározzák az objektum méretét.

Jorge Zuluaga csillagász és munkatársai amatőrök által készített képeket gyűjtenek össze Ko1lumbiában és a Dominikai Köztársaság területéről, de a TimeAndDate.com élő közvetítésének videófelvételét is felhasználják, amelyet egy marokkói obszervatóriumból sugároztak. Ezekből az anyagokból levezetett számítások alapján arra jutottak, hogy egy fél tonnás TNT-nek megfelelő energia szabadulhatott fel a becsapódással.
Fritz Pichardo/Dominican Astronomical Society
Mindezt az energiát egy softball/kosárlabda méretű, 7-40 kg közötti tömegű tárgy becsapozása okozhatta: a néhány festékesdoboznyi súlyú tárgy 13,8 km/s-os sebességgel csattant az égitestnek a csapat január 28-i jelentése szerint, amely a arXiv.org-n jelent meg.

Zuluaga, a Medellín-i University of Antioquia munkatársa ugyan nem látta a felhős ég miatt a holdfogyatkozást, de rákövetkező nap olvasta a jelentéseket a Twitter-en arról, hogy észlelő fényes villanásokat látott, amelyről széles körben meteorit becsapódásra gyanakodtak. Ezért is lépett kapcsolatba amatőr csillagászokkal, akikkel korábban is dolgozott, és megállapította, hogy többen is elkapták gépeikkel a becsapódás pillanatait. Zuluaga kutatócsapatával 5-10 méteres kráterek keletkezésével számol, amelyet a becsapódás okozott a Holdon.

Az esemény nem csak azt támasztotta alá, hogy a Holdat óránként legalább egy becsapódás éri, hanem arra is rávilágított, hogy egy esetleges kutatás folyamán amatőr és szakértő csillagászok is hatékonyan tudnak együttműködni.

„A holdfogyatkozás a szakemberek számára nem olyan érdekes, mint az amatőr csillagászolnak” – tette hozzá Zuluaga. „De ha ilyen meglepetések történnek, áldásos tud lenni, ha barátaid lelkes amatőr csillagászok”.

Forrás: Science Daily (https://www.sciencenews.org/article/basketball-sized-rock-hit-moon-during-last-lunar-eclipse)

Telekom New Media
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ