Cropped landscape
Gazdaság
Többlet a büdzsében
2019-02-0814:44
Az elmúlt két évtized legkedvezőbb számát láthatjuk az év első hónapjában a központi költségvetésben: 244,5 milliárd forintos a büdzsében a többlet.
Az idei költségvetés a biztonságos növekedésről szól, ami egyszerre szolgálja Magyarország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok további megerősítését, valamint a teljes foglalkoztatás elérését. Ennek jegyében a családok támogatására és az otthonteremtésre is minden eddiginél több forrás jut. Januártól további 8-8 százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, míg a nyugdíjak idén 2,7 százalékkal, vagyis a tervezett infláció mértékével emelkedtek – ismertette Varga Mihály. A pénzügyminiszter kitért rá: mivel egyre több embernek van munkája és a munkabérek folyamatosan emelkednek, évről-évre javul a családok jövedelmi helyzete, ez megmutatkozik a fogyasztás alakulásában is.
 
2019 januárjában az általános forgalmi adóból 153,9 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 23,9 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 23,0 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év első hónapjában. 222,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett, a kifizetések pedig 89,3 milliárd forintot tettek ki, vagyis a költségvetésnek uniós támogatások nélkül is többlete van. A januári főbb kiadások közül főként a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (például a Modern Városok Program, az országos vasúthálózat megújítása) emelhetőek ki – részletezte a pénzügyminiszter.
 
Az uniós módszertan szerinti hiánycél idén a GDP 1,8 százaléka, mellyel párhuzamosan az államadósság aránya is tavalyhoz képest tovább mérséklődhet – mondta végezetül Varga Mihály.

Figyelő
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ