Cropped landscape
Gazdaság
Végéhez közelít a szárnyalás
2019-02-0708:33
A korábbiaknál jóval kevésbé sínylene meg a magyarországi lakáspiac egy esetleges, a 2008-ashoz hasonló világszintű gazdasági visszaesést – hangzott el az egyik vezető ingatlanközvetítő hálózat sajtóbeszélgetésén. A Magyar Nemzet beszámolója szerint szó volt arról is, hogy noha nincs konkrét jele az áremelkedés mérséklődésének, idén ez minden bizonnyal bekövetkezik.
Már két-három éve érett szakaszában van a lakáspiac, ugyanakkor a felívelő időszak végén járunk – jelentette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője egy tegnapi sajtóbeszélgetésen. 
 
A kilátásokról azt mondta, ha most bekövetkezne is valamilyen világméretű gazdasági visszaesés, azt jóval kevésbé sínylené meg a magyarországi lakáspiac, mint 2008-ban. A visszaesésre utaló konkrét jeleket egyébként nem látnak, de Valkó Dávid felhívta a figyelmet: 

mindez nem azt jelenti, hogy egy ponton túl hirtelen esni kezdenek az árak, inkább hosszabb időre beállhatnak a jelenlegi szint környékére.

Noha az OTP Ingatlanpont is két-három éve azt várta már, hogy a két számjegyű éves drágulás egy számjegyűre mérséklődik, ez minden bizonnyal csak az idén következik be. 
 
A felfutást, az árak emelkedését ugyan elsősorban a reálbérek növekedése mozgatja, a drágulás viszont azzal jár, hogy a vevők kiszorulnak a belső kerületekből. Nem véletlen, hogy tavaly Budapesten egy külső városrész, a XV. kerület drágult a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal, s a nagy lakásfejlesztők is egyre inkább „felfedezik” a külső kerületeket. 
 
A szóban forgó piaci változások szintén jelentős árfelhajtó hatással bírnak, ugyanis az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára már e kerületekben is hatszázezer forint körül alakul. 
 
Eközben 400-500 ezres négyzetméterárú új otthont már csak legfeljebb a XVII., a XVIII., a XX. vagy a XXIII. kerületben lehet találni. Valkó Dávid elképzelhetőnek nevezte, hogy ha az idei átadásokkal jelentős mennyiségű albérletként hasznosítandó új lakás „zúdul rá” a piacra, az leviheti a bérleti díjakat. 

Ám most is megéri ingatlanba fektetni, mert más piaci termék nem jár akkora hozammal, mint a lakás. 

A kedvezményes lakásáfa változása ugyanakkor kevesebb szereplőssé alakítja a piacot. 
 
Köntös Péter, az OTP Pénzügyi Pont ügyvezetője arról beszélt, hogy a hitellel vásárló ügyfelek ma sokkal tudatosabbak, felkészültebbek, mint 2008 előtt. 
 
A hitelfelvételek aránya növekszik az összes vásárláson belül, a felvett összegek nagysága pedig tovább nő, ami arra utal, hogy csökken a készpénzes vevők és emelkedik a saját célra vásárlók aránya. 
 
Budapesten és Pest megyében az átlagos felvett hitelösszeg 12,5 millió forintra bővült, a vidéki térségekben hét-nyolcmillió forint körül alakul.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ