Cover
Gazdaság
Háttérkép: Kína most második, de egyszer csak az első számú világbirodalom lehet
2019-02-0721:52
Becslések szerint Kína gazdasága a 2030-as évek elején lehagyja az Egyesült Államokét. Utána belépünk a kínai évszázadba és egy új hatalom fog dominálni a világban. Kína jövőjéről tanácskoztak az ECHO TV Háttérkép című műsorában Bogár László és Boros Imre közgazdászok. 
Bayer Zsolt elmondta, lassan sztereotípia a világban, hogy Kína gazdasága lehagyja az USA-t és elérkezik a kínai birodalom évszázada. Ugyanakkor olyan hírek is érkeznek, miszerint lassul a kínai gazdasági növekedés. Kína ma második, aztán egyszer csak lehet első számú világbirodalom lesz. 

Bogár László kiemelte: elindult az a folyamat, ami a 20-21.század legkülönösebb jelensége, mert egy 5000 éves szakrális gyökérzettel rendelkező kommunista diktatúra, olyan szuperkapitalizmust hozott létre az elmúlt 40 év során, amelyet a nyugati országok sem tudtak. 
A műsorban szó volt arról is: Donald Trump nem Kínának üzent hadat, hanem a saját multijainak, akik Kínában felfoghatatlan extraprofitra tesznek szert. 

Amerikában vannak óriási deficitek, Kínában pedig óriási többletek. Amerika úgy akarja az óriási nemzeti deficitjeit leépíteni, hogy "gyertek haza, itt fizessetek adót, itt legyen munkabér stb." Így szépen lassan nem növelik a deficitet és közben nő a gazdaság. Kína pont az ellenkezőjét csinálja, építsük le azokat az iszonyú többleteket - magyarázta Boros Imre. 

A világ afelé halad, hogy amit Trump hirdetett meg, hogy Amerika az amerikaiaké. Nem a kínaiak ellen folyik itt a küzdelem, hanem az amerikai vagy annak mázolt nagy cégek ellen - tette hozzá.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ