Cropped landscape
Gazdaság
Decemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés
2019-02-0709:04
Az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt tavaly decemberében az előző év azonos időszakához képest - jelentette első becslése alapján  csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az előző hónaphoz, novemberhez képest 2,5 százalékos volt a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított növekedése. A tavalyi év egészében 3,6 százalékkal haladta meg az ipari kibocsátás az előző évit a 2017-es 4,6 százalék után.
    
Az ipari termelés tavaly decemberi növekedési üteménél csak három hónapban, januárban, áprilisban és júliusban volt nagyobb az elmúlt évben. A munkanaphatástól megtisztított növekedés csak tavaly januárban volt nagyobb a decemberinél. 
     
A feldolgozóipari alágazatok többsége hozzájárult a termelés decemberi növekedéshez - fűzte hozzá a KSH. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása gyorsult az előző havi 3,3 százalékhoz képest. Az elektronikai és optikai termékek gyártása jelentősebben, az élelmiszerek és a dohánytermékek gyártása szerényebb mértékben nőtt - tették hozzá.
    
A decemberi és a tavalyi egész éves ipari termelés részletes adatait február 13-án közli második becslése alapján a KSH.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ