Cropped landscape
Gazdaság
Nemzeti Bank: Csaknem 400 millió forint piacfelügyeleti bírság 2018-ban
2019-02-0606:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi piac felügyeleti hatóságaként tavaly 384 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki – ismerteti szerdai számában a Világgazdaság.
A jegybank piacfelügyeleti tevékenységéről tájékoztatva azt közölte, hogy 2018-ban a legnagyobb büntetés meghaladta a 90 millió forintot.
A jegybank tapasztalatai szerint a leggyakoribb jogsértés a magyarországi pénzügyi piacon változatlanul a jogosulatlan betétgyűjtés és az engedély nélküli közvetítői tevékenység.

A jogosulatlan szolgáltatók potenciális befektetőit csak a gyors hatósági fellépés tudja megvédeni a súlyos veszteségektől – emelte ki az MNB. Jelezte: ezért a hatóság indokolt esetben akár soron kívüli végzésben is megtiltja a jogsértő magatartás folytatását a piaci szereplőnek.

Bűncselekmény gyanúja esetén az MNB már a piacfelügyeleti eljárás közben feljelentést tesz a nyomozóhatóságnál, így a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet érintő piacfelügyeleti eljárással párhuzamosan jellemzően a büntetőeljárás is folyamatban van – tájékoztattak.

Tavaly az MNB 16 büntetőfeljelentést tett a piacfelügyeleti eljárások kapcsán.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ