Cropped landscape
Gazdaság
Kilenc év, 2250 milliárd forint a családoknak
2019-02-0608:25
Az európai parlamenti választások közeledtével minden politikai szereplőnek érdemes az Európát ma leginkább foglalkoztató kérdésről, a migrációról színt vallania. A magyar kormánynak ez ügyben egyszerű a dolga, az eddigi kormányzati intézkedések ugyanis kellően beszédesek — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András megjegyezte: miközben a kabinet kerítéssel védi a határt, a munka mellett gyermeket nevelő szülőknek kilenc év alatt 2250 milliárd forintot juttat családi adókedvezmény címén.
Az év eleje tartogat adóügyi teendőket, például nyilatkozni kell a családi kedvezmény igénybevételének mikéntjéről.
„Az adófizetők persze utóbb, legkésőbb az adóbevallás kitöltésekor is intézkedhetnek az összegek igényléséről, vagyis a január elmúlásával senki nem maradt le semmilyen lehetőségről" – mondta a Magyar Nemzetnek  a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András államtitkár hozzátette: a pénzügyi kormányzat arra számít, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is több mint egymillió szülő érvényesít adó- és járulékkedvezményt, miközben a családoknál maradó összeg jóval túllépi az eddigieket.

„Várakozásaink szerint 2019-ben nem kevesebb mint 355 milliárd forinttal növeli a szülők anyagi mozgásterét a gyermekek után járó köztehermérséklés" – mondta a miniszterhelyettes.

Az államtitkár felelevenítette, hogy 2010-ben, a szocialista kormányzás utolsó évében mindössze 12 milliárd forint maradt adókedvezmény formájában a családoknál. A következő évben, a Fidesz–KDNP-kabinet új adórendszerének szabályai nyomán az összeg 180 milliárdra ugrott, ahogy a következő két esztendőben is hasonló summán osztozhattak az érintett adófizetők.

Változást 2014 hozott, akkor lépett életbe az a rendelkezés, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a járulékaikat is csökkenthessék, így abban az esztendőben már 230 milliárd körüli összeget fordított az állam gyermekek után járó kedvezményre. Azóta a tétel évről évre emelkedett, a kedvezmények együttes összege 2017-ben megközelítette a 290 milliárdot, 2018-ban túlléphette a 310 milliárdot, idén pedig egészen 355 milliárdig nőhet.

Az államtitkár megjegyezte: a számok emelkedésé­ben érdemi szerepe van annak, hogy a kétgyermekes szülők családi kedvezménye négy év alatt megduplázódott, s havi húszezer forintról negyvenezer forint lett. – Mindent egybeszámítva kilenc év alatt nagyjából 2250 milliárd forint maradhat adó- és járulékkedvezményként a családoknál – summázott Tállai András.

A pénzügyminiszter helyettese úgy fogalmazott: a családokat segítő adórendszer bevezetése és folyamatos fejlesztése is egyértelműen megmutatja, hogy a mostani kabinet miként vélekedik az Európa jövője szempontjából alapvetőnek nevezhető kérdésről, a migrációról. – A magyar kormány álláspontja világos: a hazai családok az elsők.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ